Turist sancţionat pe un articol de lege inexistent?

Maximilian Gânju

După ce un poliţist din cadrul IPJ Hu­ne­doara a amendat o bătrânică pe motiv că nu purta corespunzător masca, dar a greşit cu privire la cuantumul amenzii contraven­ţio­nale, a venit şi rândul jandarmilor să gre­şească. Aşa susţine un turist sancţionat în Staţiunea montană Straja. Acesta a invocat faptul că a fost amendat pe un articol de lege care nu există. Inspectoratul de Jan­darmi Hunedoara a susţinut că procesul ver­bal este corect.

Fără mască de protecţie
Incidentul în urma căruia turistul s-a ales cu o amendăde 500 de lei s-a pegtrecut în ultimele zile ale lunii noiembrie 2020, în Straja, unde se afla alături de mai mulţi pri­eteni. Jandarmii montani au observat, la baza pârtiei de schi, un grup de 8-9 per­soane ce tulbura ordinea şi liniştea publică prin strigăte, ascultând muzică la intensitate mare prin intermediul unei boxe portabile. Toţi nu purtau mască de protecţie în spaţii publice deschise, astfel că jandarmii le-au adus la cunoştinţă că tulbură liniştea şi că nu poartă mască de protecţie, iar tinerii şi-au cerut scuze şi s-au conformat.Au fost avertizaţi verbal pentru gălăgie, dar şi cu amendă pentru lipsa măştilor, faptă pre­vă­zută şi sancţionată de Legea 55/2020 coro­borată cu H.G. 967/2020.

S-a ajuns la judecată
Unul dintre cei amendaţi susţine că a fost sancţionat pe un articol de lege care nu există şi a în instanţă a solicitat anularea pro­cesului verbal. S-a adresat în acest sens Judecătoriei Deva şi a arătat în motivarea plângerii că, la data sancţionării se afla în curtea unui imobil privat închiriat în între­gime şi că „sancţiunea a fost aplicată aşa cum reiese din însuşi cuprinsul procesului-verbal contestat, în temeiul disp. „art. 15 – ANEXA 2 al HG nr. 967/2020” articol care în fapt, nu există, întrucât Anexa 2 la HG 967/ 2020 are doar 5 articole”. Turistul a mai sus­ţinut că nici unul dintre articolele invocate în procesul-verbal de sancţionare nu reprezintă un temei pentru aplicarea unei sancţiuni şi că fapta imputată nu există.IJJ Hunedoara a cerut respingerea plângerii şi menţinerea procesului verbal de contravenţie astfel cum a fost întocmit de agentul constatator. Jan­darmii au invocat O.G. 2/2001 privind re­gimul juridic al contravenţiilor, Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru pre­venirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi art. 65 următoarele din Codul de Procedură Civilă.Întrucât Straja se află în raza teritorială a Judecătoriei Petro­şani, magistraţii deveni şi-au declinat com­pe­tenţa către această instanţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.