Categories: Actualitate

Turist salvat în munte de salvamontişti

Maximilian Gânju

O scurtă drumeţie în Retezat îl putea costa viaţa pe un bărbat de 37 de ani. Acesta nu era echipat corespunzător şi a fost prins de un viscol puternic în zona Oslea. Nu s-a pierdut cu firea şi s-a adăpostit într-o baracă folosită de ciobani pe timp de vară, până când echipele de salvare din Uricani i-au venit în ajutor.
„Alarmarea a fost dată la ora 8.30, echipa de prim răspuns, formată din trei salvatori montani, deplasându-se cu două ATV-uri în zona în care dispărutul fusese semnalat ultima dată, respectiv, în zona alpină de sub Vârful Coada Oslei. Deplasarea a fost anevoioasă din cauza zăpezii de circa 30 cm, care în unele locuri, din cauza viscolului, depăşea 60 cm. Accesul cu ATV-ul a fost posibil doar până la zona alpină, de aici deplasarea continuând pe jos“, au declarat salvatorii montani din Uricani.
Turistul a fost găsit după ore de căutări. El nu avea echipament corespunzător deplasării şi a decis să rămână la o baracă de lemn. „Am făcut o evaluare a victimei, aceasta nu prezenta degerături, doar o entorsă mai veche îi recidivase şi se deplasa anevoios, motiv pentru care nu a mai coborât în momentul în care s-a înrăutăţit starea vremii“, a precizat un membru al echipei de salvamontişti. Turistul a fost dus în siguranţă în localitatea Uricani.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Masă zilnică gratuită pentru copiii din Vețel

Magdalena Șerban Potrivit Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului agriculturii şi dezvol­tării rurale nr. 3.840/81/2024…

3 minute ago

Orăștioara de Sus: drumuri bune, din finanțări câștigate pe diferite axe și fibră optică pentru o acoperire extinsă

Magdalena Șerban Fiecare primar se organizează ad­mi­nistrativ în funcție de carac­te­ris­ticile și nevoile comunității pe…

3 minute ago

În câteva zile, Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului devean va fi dată în folosință

Așteptarea va lua sfârșit în scurt timp. Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean…

54 de minute ago

Stabilitatea politică la guvernare aduce stabilitate în România

Stabilitatea politică la guvernare aduce stabilitate în economie și un risc redus de instabilitate socială…

54 de minute ago

Premieră la UVT: se lansează platforma online cu materiale didactice bac.uvt.ro

Universitatea de Vest din Timișoara lansează anul acesta platforma bac.uvt.ro, unde elevii din întreaga țară pot…

o oră ago