Categories: Sport

Trei medalii cu „suflet devean” la Jocurile Europene

Ciprian Marinuţ

Sportivii de la CNS „Cetate” Deva au obţinut trei medalii la Jocurile Europene 2015 de la Baku, în condiţiile în care delegaţia României avea, până ieri, un bilanţ de cinci trofee. Andreea Iridon (foto) a fost revelaţia tricoloră a finalelor individuale la gimnastică artistică, fiind medaliată cu argint la bârnă şi cu un incredibil bronz la paralele. În plus, Gabriel Bocşer a făcut parte din echipa României care a cucerit medalia de argint în proba de grup,  în concursul de gimnastică aerobică.

Deva salvează (din nou) onoarea gimnasticii feminine
Gimnastica feminină românească trăieşte la nivel de performanţe internaţionale majore în anul 2015 pe baza succeselor sportivelor de la CNS „Cetate” Deva. Ca dovadă, sportivele „inventate în laboratorul de la Cetate” au cucerit toate cele trei medalii obţinute de gimnastica feminină românească în acest an. Drumul a fost deschis de Andreea Munteanu, care prin aurul cucerit la bârnă a adus singura medalie a României la Campionatul European din Franţa, din luna aprilie. Istoria s-a repetat, acum, şi la Jocurile Europene 2015 de la Baku, unde Andreea Iridon a fost unica din lotul de gimnastică feminină al României care a urcat pe podiumul de premiere. Şi nu o dată, ci de două ori, ea cucerind o medalie de argint şi una de bronz.

Bronz la aparatul „coşmar”
Andreea Iridon a demonstrat că gimnastele tricolore au resurse să fie pe podium şi la paralele, deşi în ultimele concursuri pe echipe, inclusiv în cel de la Baku, echipa României a fost trasă în jos de evoluţiile la acest aparat. Gimnasta de la CNS „Cetate” a cucerit medalia de bronz în finala de la paralele din cadrul Jocurilor Europene, desfăşurată sâmbătă la Baku, deşi a căzut de pe aparat şi nimeni nu se aştepta la această performanţă. Andreea a fost surpriza finalei, pentru că a intrat între cele mai bune şase de la acest aparat de pe locul nouă al calificărilor, graţie regulamentului care permite doar câte o singură sportivă dintr-o ţară în finală. În concurs, s-au detaşat Aliya Mustafina (Rusia), care a dominat indiscutabil, obţinând un meritat 15.400 (6.5 / 8.900) şi medalia de aur. Campioana a fost secondată de Sophie Scheder din Germania cu nota 15.200 (6.4 / 8.800). În acest context, celelalte sportive aveau la dispoziţie doar bronzul, iar medalia i-a revenit Andreei cu nota 12.800 (5.7 / 7.300), în ciuda faptului că a căzut de pe aparat la executarea elementului Gienger. Andreea Iridon le-a devansat pe unguroaica Noemi Makra (12.733) şi pe olandeza Celine van Gerner (12.666), având asupra lor ascendentul unei note de plecare mai mare.

Aur, ratat la ultimul hop pe „puntea suspinelor“
Andreea Iridon, în vârstă de 15 ani, a cucerit a doua sa medalie la Jocurile Europene de la Baku în finala de la bârnă, unde s-a clasat pe locul secund, după ce a fost lideră până înaintea ultimei concurente. Intrată prima în finala de pe puntea suspinelor, Andreea Iridon, care a terminat calificările pe locul şase, a avut o evoluţie foarte valoroasă. Cu o notă de plecare de 5.8, care avea să se dovedească în final cea mai mare, şi cu o execuţie de calitate, Andreea a strălucit pe bârnă şi a obţinut nota 14.000 (5.8/8.200), instalându-se pe primul loc. Gimnasta de la CNS „Cetate” s-a menţinut pe această poziţie şi după execuţiile Sedei Tutkhalian (Rusia), câştigătoarea calificărilor, penalizată pentru o cădere, sau a Giuliei Steingruber (Elveţia), a 3-a în preliminarii, considerate principalele candidate la medalia de aur. Dominaţia Andreei a fost oprită de ultima finalistă, olandeza Lieke Wevers, care a prins loc în finală ca urmare a regulamentului, ea fiind a 7-a în calificări. Wevers a răsturnat toate calculele şi din ultima în competiţia finală, a ajuns prima în clasament, obţinând medalia de aur, cu 14.200, ca urmare a notei mari de la execuţie (8.700). Pe locul trei s-a clasat elveţianca Giulia Steingruber, cu 13.700 puncte.

Nevoie de maturitate
Oricum, performanţa Andreei Iridon constituie un reper important în perspectiva Campionatelor Mondiale din toamnă, mai ales că Andreea a acumulat experienţă competiţională la nivel înalt. „Mă simt bine şi sunt bucuroasă că am reuşit să urc pe podium. Cred că a fost mai bine că la bârnă am intrat prima. Am terminat mai repede concursul şi n-am apucat să am emoţii. Este adevărat că puteam lua o notă mai mare, dar trebuie să învăţ să-mi stăpânesc emoţiile. La paralele se putea şi fără acea ratare, dar oricum, nu puteam spera mai sus de locul trei”, a declarat Andreea Iridon. Între finalistele concursului feminin s-a aflat şi Silvia Zarzu, la sol, care a încheiat competiţia pe locul cinci, cu 13.566, ea nereuşind să repete evoluţia din calificări, fază în care a terminat pe locul secund (13.933/5.7/8.233). În finala de la individual compus, Laura Jurca a înlocuit-o în ultimul moment pe Andreea Iridon şi s-a clasat pe locul nouă.

Argint la gimnastică aerobică
A treia medalie a CNS „Cetate”  Deva a fost obţinută de Gabriel Bocşer în concursul de gimnastică aerobică, în care România a cucerit medalia de argint în proba de grup, desfăşurată ieri, după ce a fost devansată de Ungaria. Lavinia Panaete, Bianca Gorgovan, Dacian Barna, Gabriel Bocşer şi Lucian Săvulescu, care în calificări ocupaseră primul loc, au primit în finală 21,094 puncte, terminând la 20 de sutimi în urma Ungariei, 21,144 puncte, în timp ce medaliile de bronz au revenit Spaniei, 20,933 puncte. La perechi mixte, Lavinia Panaete şi Dacian Barna (CSS Petroşani), intraţi în finală cu a doua notă, s-au clasat pe ultimul loc (6), cu 20,100 puncte.
Bilanţul delegaţiei României era ieri de cinci medalii, trei de argint şi două de bronz. Andreea Iridon a cucerit o medalie de argint la bârnă şi una de bronz la paralele, Roxana Borha şi Elena Meroniac au luat argintul la kaiac dublu – 500 m, Marius Berbecar a cucerit bronzul la paralele, iar a treia medalie de argint a fost adusă de grupul Lavinia Panaete, Bianca Gorgovan, Dacian Barna, Gabriel Bocşer şi Lucian Săvulescu.

Mesagerul Hunedorean