Categories: Comunitate

Trasee turistice prin frumuseţile judeţului

dig

Adriana Năstase

Două noi trasee vor fi deschise şi marcate în acest an în perimetrul Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina (PNGMC), în cadrul unui proiect ce a fost lansat ieri, de Ziua Europeană a Parcurilor, de către As­ociaţia de Turism Retezat şi administraţia ariei naturale protejate.

Valorile reale
„Este dorinţa omului modern şi conştient de ameninţările cotidiene să trăiască într-un mediu sănătos, nepoluat. Este datoria noas­tră să facem acest lucru posibil, să ne unim eforturile localnici, turişti, voluntari, adminis­tratori de arii protejate şi ONG-uri ca să ne bucurăm de frumuseţile zonei, de peisajul natural şi cultural extraordinar, să arătăm tuturor care sunt valorile reale ale lo­curilor în care trăim”, a declarat coordona­torul proiec­tului, Alexandru Bulacu.
Primul traseu îşi propune realizarea unei poteci tematice „Între şcoli şi natură” care face legătura între şcoala primară din satul Târsa, trece pe la un fag secular şi ajunge până la şcoala primară din satul Prihodişte, acum închisă. Poteca se va constitui ca un loc de belvedere de unde pot fi admirate vâr­furile cele mai înalte de pe teritoriul Parcului, Valea Grădiştei, dar şi Ţara Haţegului sau Parcul Naţional
Al doilea traseu se referă la Cheile Băniţei, cu plecare din drumul european E79, pe raza localităţii Băiţa. Locul atrage an de an tot mai mulţi turişti, iar pentru ei vor fi montate mai multe indicatoare şi un panou informativ al traseului pe care se vor regăsi o hartă a par­cului natural, o scurtă descriere şi informaţii despre aria naturală protejată.
PNGMC cuprinde între limitele sale şase dintre cele mai spectaculoase rezervaţii na­turale şi zone de interes turistic ale judeţului Hunedoara: Complexul carstic Ponorici-Cio­clovina, Peştera Tecuri, Peştera Şura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Dealul şi Peştera Bolii şi Platoul Vîrtoape, cu­noscut pentru miile de ghiocei care înfloresc aici primăvara.
Totodată, pe teritoriul parcului se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Cos­teşti, Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi aşeză­rile etnografice autentice din Platforma Lun­canilor.
Proiectul va fi derulat, în parteneriat, până pe 15 octombrie, de Asociaţia de Turism Rete­zat şi Administraţia PNGMC, finanţarea, în valoare de 29.000 de lei, fiind asigurată de Mol România şi Fundaţia pentru Parte­ne­riat.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago