Traian Berbeceanu va fi numit şeful de cabinet al ministrului de Interne

Adriana Năstase

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că fostul comisar şef Traian Berbeceanu (foto), fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, acum pensionar, va fi numit şeful său de cabinet.

”Nu poate primi certificat ORNISS”
După anunţul ministrului de Interne, cum că-l numeşte pe Traian Berbeceanu şef de cabinet, au apărut şi reacţiile pro şi contra. Fireşte cele mai multe reacţii sunt pozitive, oamenii apreciind această veste. Dar, unul dintre cei care a reacţionat cu un semn de întrebare la acest anunţ, este jurnalistul Victor Ciutacu. Acesta a scris pe contul său de Facebook că Traian Berbeceanu nu poate primi certificat ORNISS şi astfel nu poate avea acces la documente clasificate. Asta, deoarece procesul în care este implicat Berbeceanu nu este finalizat, nu are o sentinţă definitivă.

Acuzat de mai multe infracţiuni grave
Într-adevăr, procesul în care Berbeceanu este acuzat de procurorii DIICOT de o serie de infracţiuni grave – luare de mită, sprijinire de grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare – se află încă pe rolul instanţei de la Curtea Supremă. Este vorba de dosarul conexat, în care sunt judecaţi Traian Berbeceanu, şi alte persoane, trimişi în judecată de DIICOT, dar şi acuzatorii săi, procurorul Ioan Mureşan, fostul şef al DIICOT Alba, procurorul Nicolae Cean, şi poliţistul Alin Mirel Muntean, de la BCCO Alba, care au fost trimişi în judecată de DNA, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă.

A stat peste o lună în arest
Traian Berbeceanu a fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba între 2005 şi 2013, când a trebuit să plece în urma unei anchete a DIICOT Alba. A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.
Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că, în cursul anului 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a sprijinit grupul infracţional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Cupeţiu şi alte persoane.
În acelaşi timp, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba, procurorul Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Munteanu, de la BCCO Alba, acuzaţi de abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă asupra lui Berbeceanu.

Achitat în prima instanţă de toate acuzaţiile
Cum precizam, ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât conexarea celor două dosare, în care sunt implicaţi toţi cei amintiţi. În 30 iunie 2016, s-a dat sentinţa de către instanţa de fond. Traian Berbeceanu a fost achitat de toate acuzaţiile, iar acuzatorii, săi Mureşan, Cean şi Muntean, au fost condamnaţi la şapte ani, doi ani şi patru ani de închisoare cu executare.
Fireşte că în urma acestei decizii, atât procurorii DIICOT, cât şi cei condamnaţi au făcut apel, care este judecat tot de o instanţă a Curţii Supreme.
Luna trecută, la judecarea apelului în dosarul Berbeceanu & Mureşan, cauza a fost suspendată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu patru întrebări. Astfel, instanţa a decis sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu patru întrebări preliminare, între care unele legate de compunerea completelor de judecată. Totodată, ÎCCJ a dispus suspendarea judecării prezentei cauze până la soluţionarea cererii de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

2 comentarii la „Traian Berbeceanu va fi numit şeful de cabinet al ministrului de Interne”

  1. A cazut tiganu din lac in put. Si iar a prins un post cald pe pile. Nu e corect. Individual e cercetat intrun dosar. Hot nu e definitive, iar cu acea carte, chipurile scrisa de el, e de tot rahatu. Acum isi va pune slugile in posturi calde. Asta e caracterul infect AL acestui militian de carton.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.