Categories: Actualitate

Traficul de persoane, mai amplu decât în rapoarte

Livia Botici

Sărăcia, nivelul scăzut al educaţiei şi lipsa unei perspective pentru o viaţă mai bună. Acestea sunt ”simptomele” pe care le întâmpină o persoană predispusă traficului de carne vie. Problema este una reală şi a fost dezbătută pe larg în cadrul unui seminar internaţional, organizat cu ajutorul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

O problemă transnaţională

O delegaţie internaţională formată din reprezentanţi din 13 state, Armenia, Austria, Belarus, Bosnia-Herţegovina, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, Rusia, Spania, Turcia şi Ucraina a luat parte, vineri, la un seminar pe tema problemei traficului de fiinţe umane. Seminarul s-a desfăşurat în baza unui parteneriat între poliţia hunedoreană şi societatea civilă, reprezentată de Asociaţia pentru Consolidarea Societăţii Civile Valea Jiului – Petroşani, în cadrul proiectului „Stop the violence”, finanţat de Comisia Europeană, prin programul „Tineret în acţiune”.

Aproape 800 de victime

„Traficul de fiinţe umane înseamnă, în primul rând exploatare, de orice fel. Sclavie, abuz şi desconsiderare. Traficul înseamnă lipsire de libertate, dar mai ales, imposibilitatea de a-ţi controla propria viaţă şi de a-ţi urma deciziile”, a declarat Cosmina Mariş, reprezentant al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. În anul 2009, în România au fost identificate 780 de victime ale traficului de carne vie. Dintre acestea, 420 sunt femei, iar restul bărbaţi, majoritatea persoanelor traficate fiind adulţi. Cu preponderenţă, victimele sunt din mediul rural şi au maximum opt clase. Ofertele pentru locuri de muncă bine remunerate reprezintă modalitatea principală prin care se face recrutarea victimelor. Dorinţa oamenilor de a avea un loc de muncă bine plătit face ca oferta traficanţilor să fie considerată una atractivă, chiar dacă vine din partea unui necunoscut. Exploatarea sexuală este o altă formă de trafic de persoane, care a înregistrat 277 de victime, doar în 2009. Tot în anul precedent au fost exploataţi prin cerşetorie 81 de minori. Referitor la traficul de persoane, reprezentanta Agenţiei Naţionale împotriva traficului de persoane spune că: „o doză de cocaină poate fi vândută o singură dată, în schimb, o persoană poate fi vândută de mai multe ori. De aceea, traficul de persoane este o afacere atât de profitabilă şi atrăgătoare pentru infractori”.

10 în Hunedoara

Comparabil cu alte judeţe din România, Hunedoara nu s-a confruntat cu multe cazuri de trafic de carne vie. Anul trecut, poliţiştii hunedoreni au identificat 10 victime ale traficului de persoane. Toate aveau educaţie precară şi proveneau din mediul rural. „Acest fenomen este unul foarte greu de contabilizat, deoarece de cele mai multe ori, victimele ori nu scapă din mâinile infractorilor, ori le este frică să anunţe autorităţile. De aceea, nu putem şti exact care este numărul acestora şi suntem convinşi că este mult mai mare faţă de ceea ce există în rapoarte”, a declarat comisarul şef Liviu Dumitru, şeful IPJ Hunedoara.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

14 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

14 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

14 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

14 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

14 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

14 ore ago