Categories: Actualitate

„Tradiţii de iarnă – Carnaval/Farsang/Fasching” la Liceul “Teglaş Gabor”. Eveniment extins la nivel internaţional

Natalia Bumbac

Liceul Teoretic „Teglas Gabor” din Deva a găzduit în perioada 9 – 13 februarie, a cincea ediţie a evenimentului „Tradiţii de iarnă – Carnaval/Farsang/Fasching”. Este vorba de un proiect iniţiat de liceul devean în parteneriat cu Grădiniţa „Floare de Colţ” din Brad, Grădiniţa cu program prelungit Nr. 7 şi Grădiniţa Colegiului Naţional „Decebal”, ambele din Deva, Grădiniţa „Dumbrava Minunată” din Hunedoara, Grădiniţa „I. D. Sârbu” din Petrila şi două unităţi şcolare din Szarvas – Ungaria.

Proiectul este înscris în Calendarul Activităţilor Extraşcolare Naţionale (CAEN) şi a fost extins la nivel naţional pentru a populariza tradiţia organizării carnavalului, atât de îndrăgită de copii. Evenimentul se adresează preşcolarilor, elevilor din învăţământul primar, dar şi dascălilor preocupaţi de dezvoltarea calităţilor artistice ale copiilor.

Peste 1.000 de lucrări confecţionate de copii
Principalele puncte de pe agenda evenimentului găzduit de liceul devean „Teglas Gabor” au fost expoziţia de lucrări artistico-plastice realizate de copii din toată ţara şi spectacolul de vineri, 13 februarie, la care au participat 12 echipe de copii de la mai multe instituţii şcolare din judeţ. Expoziţia a cuprins 1.000 de lucrări, fotografii, desene sau diferite obiecte confecţionate de preşcolari şi elevi din clasele primare care au redat atmosfera carnavalului. „Cele aproape 1.000 de lucrări au fost primite din aproape toate zonele geografice ale ţării, cum ar fi Ardeal, Banat, Muntenia, Moldova sau Oltenia. Anul acesta avem expuse lucrări de la copii din 22 de judeţe şi considerăm că este o modalitate foarte bună prin care ei să-şi exprime abilităţile artistice, potenţialul creativ, dar şi originalitatea”, a afirmat profesoara Gisella Mazilu, coordonatorul proiectului.

Toţi copiii au fost premiaţi
Momentul cel mai aşteptat de copii a fost spectacolul de carnaval la care fiecare grup, din cele 12 participante, a prezentat un număr artistic. Sala de spectacole de la Liceul „Teglas Gabor” a fost inundată de micuţii echipaţi în costume colorate, potrivite pentru eveniment, care au dansat şi au cântat într-un adevărat spirit al sărbătorii. „Atunci când am iniţiat acest proiect ne-am propus să le oferim copiilor şi o altfel de modalitate de a-şi petrece timpul liber, decât aceea de a sta în faţa calculatorului. Copiii sunt implicaţi alături de profesori în confecţionarea lucrărilor, învaţă să cânte, să danseze, află despre tradiţiile şi obiceiurile străvechi. Scopul proiectului este să le oferim o şansă în plus copiilor să-şi manifeste calităţile artistice şi să socializeze cu alţi colegi de la alte unităţi şcolare”, a  adăugat profesoara Gisella Mazilu. La finalul spectacolului, toate echipele participante au fost premiate, iar fiecare copil a primit în dar câte un pachet de dulciuri. Carnavalul este o veche tradiţie populară de alungare a iernii şi a răului, sărbătorită la mai multe popoare şi se organizează în perioada dintre Bobotează şi începutul Postului de dinaintea Sărbătorii de Paşti.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

10 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

10 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

10 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

10 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

10 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

10 ore ago