Categories: ActualitateFlash

Tomograful, mai mult piesă de decor

Livia Botici

După ani de zile, în care şefii Spitalului Judeţean Deva au tot reclamat că nu există un computer tomograf aici, în 2003, acesta a fost achiziţionat. Şi nu pe bani puţini. Cu acest prilej, s-a făcut mare tam-tam, şefii de atunci ai spitalului şi autorităţile locale lăudându-se cu această achiziţie importantă pentru spitalul judeţean. În prezent însă, computerul tomograf este la mâna unor medici colaboratori, iar viaţa pacienţilor doar în mâna lui Dumnezeu. Asta, deoarece în spitalul devean nu mai lucrează nici un medic specialist în asemenea aparate.

Medici specialişti colaboratori

Computerul tomograf este esenţial în punerea unor diagnosticuri în cazul unor pacienţi suferinzi de cancere, tumori sau alte afecţiuni deosebit de grave, deci, este de mare folos într-un spital cum este cel din Deva. Din păcate, cum precizam, tomograful de aici, care a costat atunci când a fost achiziţionat 1,7 milioane de lei, stă mai mult pe post de piesă de decor.

De ce? Ne lămureşte dr. Ioan Demeter, directorul medical al spitalului. „M-am luptat mult atunci, ca acest computer tomograf să ajungă la Deva, întrucât aveam mare nevoie de el. Acum, cu toate că se află aici, de cinci ani, îl utilizăm foarte rar, deoarece nu avem medici specialişti care să ştie să lucreze cu el. Tocmai de aceea, de anul trecut, am încheiat contracte de colaborare cu trei specialişti în radiologie, dr. Ioan Samoilescu, dr. Florin Popovici şi dr. Gabriela Popovici. Atunci când un pacient internat în spital are nevoie urgentă de o investigaţie la tomograf, îl contactăm pe unul din cei trei medici amintiţi. Necazul este că, deşi ne ajută când îi solicităm, medicii amintiţi nu pot asigura permanenţă. Cel mai trist este că, până acum, de câte ori am organizat un concurs pentru ocuparea acestui post, nu s-a prezentat nimeni. Acum, ne-am hotărât să trimitem un medic radiolog, din interiorul spitalului, să urmeze cursuri de specializare în utilizarea aparatului computerului tomograf, pentru a putea lucra pe acest post”, a declarat dr. Ioan Demeter, directorul medical al Spitalului Judeţean din Deva. Mai precizăm că au fost cazuri când, în urma producerii unor accidente, din lipsa specialiştilor din spital, tomograful n-a putut fi utilizat la investigarea răniţilor.

Ori la spital, ori la particular

Culmea este că unii dintre cei pregătiţi să facă investigaţii cu computerul tomograf n-au stat cu mâinile în sân şi au profitat de situaţia respectivă. Astfel, la câteva sute de metri de Spitalul Judeţean din Deva, într-un spaţiu special amenajat, funcţionează un computer tomograf, aparţinând unui cabinet medical privat. Mai exact, aparţine medicului radiolog Ioan Samoilescu, care, aşa cum arătam, are încheiat şi un contract de colaborare cu instituţia spitalicească deveană. Astfel, pacienţii care au nevoie urgentă de un examen la tomograf, pot să aleagă: ori îşi fac investigaţia pe loc, contra cost, se înţelege, la cabinetul privat amintit, ori aşteaptă până când unul dintre cei trei medici colaboratori poate să ajungă la spital.

„Lucrez prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi tarifele nu sunt exagerate pentru persoanele asigurate. Dacă au nevoie de un tomograf, aceştia plătesc 100 de lei, restul fiind suportat de CAS. Pentru cei care n-au asigurare medicală, investigaţia costă între 200 şi 500 de lei, în funcţie de ce parte a corpului trebuie analizată”, ne-a declarat medicul radiolog Ioan Samoilescu.

Aşadar, poţi să fii tu asigurat medical, poate să existe tomograf în spital, tot trebuie să scoţi bani din buzunar pentru o investigaţie cu respectivul aparat.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Buna ziua va rog sa imi spuneti daca se face tc total si cit costa.multumesc astept raspuns cit mai repede.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

o zi ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

o zi ago