Termocentrala Mintia, salvată de judecători

Sorina Popa

Moş Crăciun a venit mai devreme de la Tribunalul Hunedoara pentru Termocentrala Mintia! Ieri, magistraţii de aici au dat verdictul în procesul dintre Garda de Mediu şi CEH-Termocentrala Mintia, privind func­ţio­narea fără autorizaţie de mediu. Tribunalul Hunedoara a hotărât că termocentrala poate să funcţioneze şi în aceste condiţii. Iar activitatea unităţii nu poate fi suspendată. Cu alte cuvinte, termocentrala poate func­ţiona chiar dacă nu îndeplineşte condiţiile de mediu şi alte condiţii impuse de legislaţia Uniunii Europene.

Fără certificate verzi
Deci, de o problemă a scăpat Termo­cen­trala Mintia! Tribunalul Hunedoara a salvat-o. Mai rămâne însă problema certificatelor verzi.
Reamintim că, recent, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a informat condu­ce­rea CEH că de la 1 ianuarie 2021, termo­cen­trala de la Mintia nu va mai putea func­ţio­na, deoarece nu are autorizaţie pentru emi­siile de gaze cu efect de seră pentru ur­mă­torii 10 ani. În aceste condiţii, şefii CEH au formulat un răspuns prin care solicită o păsuire.
Conducerea CEH a solicitat o nouă auto­rizaţie e mediu, deoarece cea veche a expi­rat în urmă cu şapte ani, deşi nu au fost fă­cute investiţii care să ducă la obţinerea unui astfel de document. De şapte ani, toate con­ducerile au bătut pasul pe loc, nu au mişcat un deget, sperând că lucrurile vor fi rezolvate politic.
Vom vedea dacă va merge tot aşa cum ne-au obişnuit şefii Complexului Energetic Hu­nedoara, societate aflată în insolvenţă în pre­zent. Statul nu mai poate acorda certifi­ca­te verzi Termocentralei Mintia, pentru că aceasta nu are autorizaţie de mediu. Toate se leagă şi este clar că unitatea este mai mult moartă decât funcţionează. Cui să-i pese, însă? Angajaţii nu ştiu dacă mâine mai vin la lucru, dar până una-alta, termocen­tra­la funcţionează târâş-grăpiş pe principiul autentic românesc „lasă că merge şi aşa”.

2 comentarii la „Termocentrala Mintia, salvată de judecători”

  1. Cred ca din „articol” mai mult o informare lipsesc probele facute de termocentrala cu alt tip de carbune, madam a „uitat” sau a ignorat probele care au fost facute la termocentrala, apoi sa nu uitam ca de fapt termocentrala produce curent, madam Popa din nou ignora acest aspect sau asa doreste? Sa nu uitam ca dintre vecinii estul Europei Polonia nu si-a falimentat termocentralele, Slovenia le are inca si locuintele se incalzesc de la acestea, iar vecinii unguri mult mai eficienti si patrioti produc curent pe care noi cu producatorul langa oras, il importam ca asa e bine si corect…nu?
    Asa ca madam ar trebui sa va documentati mai bine cand scrieti o informare de acest tip.

  2. „Dintre vecinii din estul Europei”. Iar la urma urmei ca nu are certificate verzi este si problema celor de la putere, nu, madam? Ca guvernele s-au perindat toate au fost ocupate cu ”ciolaniada” nu interesate de investitii, certificate verzi, etc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.