Categories: Actualitate

Telegondola din Petroşani şi Aeroportul din Deva, pot salva judeţul

Nicolle Ebner

Considerat cel mai important proiect din România, dar şi din sud-estul Europei în domeniul turismului, proiectul „Dezvoltarea domeniului schiabil în Masivul Parâng” este pe cale de a se materializa. Conform studiului de fezabilitate, investiţia va atrage în Valea Jiului în jur de 300.000 de turişti pe o perioadă de cinci luni de iarnă, iar potrivit primarului municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, în aceste condiţii, construirea Aeroportului de la Săuleşti-Deva este nu doar justificată, ci şi extrem de necesară.

În sfârşit, s-a ţinut licitaţia

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva că, după o amânare de peste jumătate de an, luni, 8 februarie, a avut loc licitaţia pentru desemnarea firmei care va realiza lucrările de construcţie a proiectului ce vizează dezvoltarea domeniului schiabil din Masivul Parâng. Iniţial, în 3 august 2009, a mai avut loc o licitaţie, însă Primăria Petroşani a anulat-o pe motiv că nu deţine avizul de mediu. Două societăţi comerciale s-au adresat instanţei, cerând ca procedurile să se deruleze în continuare, iar Tribunalul Hunedoara le-a dat câştig de cauză. „Nu cunosc amănunte, dar ştiu că deschiderea ofertelor a avut loc, luni, 8 februarie, iar rezultatul îl vom afla în termen de 20 de zile, timp în care va avea loc evaluarea ofertelor şi soluţionarea eventualelor contestaţii”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.

Cea mai tare staţiune montană din sud-estul Europei

Conform studiilor care au stat la baza proiectului realizat de Primăria Petroşani, investiţia „Dezvoltarea domeniului schiabil în Masivul Parâng”, extrem de complexă, va cuprinde printre altele o telegondolă ce va asigura transportul turiştilor din Petroşani până în staţiunea montană Parâng, pe o lungime de 8,2 kilometri; 17 pârtii de schii cu lungimea totală de 23,6 kilometri, şapte telescaune, instalaţii de transport pe cablu, o instalaţie nocturnă, un lac de acumulare şi instalaţii şi tunuri pentru zăpadă artificială, un centru de servicii turistice, spaţii de alimentaţie publică şi de cazare. Potrivit proiectului, telegondola din Parâng va transporta 1.000 de oameni pe oră, biletul va costa 20 de euro pe zi pe toate instalaţiile, iar profitul estimat este de peste trei milioane de euro pe an. Se vorbeşte de înfiinţarea unui număr de aproape 2.000 de locuri de muncă direct în industria hotelieră şi conexă, în deservirea instalaţiilor şi alt gen de servicii.

Sute de mii de turişti pe sezon

Datele din studiul de fezabilitate relevă faptul că, în staţiune, vor veni cam 300.000 de turişti doar în cele cinci luni ale sezonului rece, ceea ce înseamnă că proiectul poate face din judeţul Hunedoara una dintre atracţiile turistice de viitor. „În aceste condiţii, realizarea Aeroportului de la Săuleşti-Deva este mai mult decât necesară. Este vitală pentru asigurarea unui transport cât mai facil pentru turişti”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, dând de înţeles că va fi unul dintre cei mai mari susţinători ai aeroportului, proiect iniţiat şi susţinut de preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. Valoarea totală a investiţiei pentru întregul proiect este apreciată la 85 de milioane de euro, dintre care 72,8 milioane de euro asigurate de Guvern prin Ministerul Turismului. Primăria Petroşani a plătit aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, doar pentru realizarea proiectului. După o ezitare de câteva luni a ministrului Elena Udrea, zona Parâng-Petroşani a fost atestată drept staţiune turistică de interes naţional, printr-o hotărâre aprobată de Guvern în luna octombrie a anului trecut.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

4 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

4 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

4 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

4 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

4 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

4 ore ago