Taxele colectate de la compania Deva Gold – principala sursă financiară pentru programul de investiţii al comunei Certeju de Sus

Faptul că primăriile comunelor de la noi din judeţ nu au bani destui pentru a-şi realiza integral obiectivele de modernizare a localităţilor rurale este un lucru bine cunoscut.
Adeseori, sunt criticate condiţiile de ev mediu în care populaţia de la sate este nevoită să trăiască, unde nu au nici drumurile principale asfaltate, nemaivorbind de apă curentă sau canalizare, iar măsurile luate pentru a soluţiona aceste probleme sunt uneori absente. Spre deosebire de alte cazuri, cei din comuna Certeju de Sus se pot considera avantajaţi, deoarece prin eforturile administratorilor comunei, dar şi datorită taxelor colectate de la compania Deva Gold, care face investiţii în zonă, o mare parte din aceste necesităţi a fost rezolvată.
Ar putea scoate comuna din sărăcie
Aşa cum a afirmat primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian (foto), taxele plătite la bugetul local de către cei de la Deva Gold sunt principala sursă financiară pentru programul de investiţii  al primăriei. Iar, după părerea sa, continuarea investiţiilor ar putea scoate comuna din sărăcie. „Este sursa principală pentru bugetul de investiţii al comunei noastre. Nu am primit anul acesta alţi bani, nici de la Guvern, nici de la Consiliul Judeţean. Pentru anul 2014, suma totală încasată la bugetul local din partea investitorilor de la Deva Gold este de 200.000 de lei. Aici se pot enumera toate taxele care au fost plătite pentru certificatele eliberate de la primărie, taxele pe mijloacele de transport ş.a. Deocamdată, nu putem vorbi de sume mari care au fost colectate, dar acestea vor creşte pe măsură ce vor continua investiţiile”, a mai adăugat Petru Cîmpian.
Lucrări de modernizare realizate din banii de la Deva Gold
Deşi se pare că în comuna Certeju de Sus lucrurile par să se mişte în direcţia bună, dorinţa celor de aici este ca nivelul, dar şi condiţiile de trai să fie adecvate unui stat european. Potrivit declaraţiilor primarului comunei, lucrările de modernizare începute, chiar dacă se desfăşoară cu paşi mici, vor fi încheiate complet, iar acest fapt depinde şi de taxele pe care le va colecta în perioada
următoare. „În momentul de faţă, din banii de investiţii colectaţi la bugetul local, am realizat o parte din căile de acces şi reţeaua stradală din toată comuna. O mică parte iam folosit-o pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă şi a canalizării menajere. În prezent, avem conectate la reţeaua de alimentare cu apă potabilă 78 la sută din gospodăriile din Certeju de Sus. Pentru viitor, ne-am propus să realizăm patru proiecte de alimentare cu apă pentru localităţile Măgura, Săcărâmb, Nojag şi Vărmaga, dar şi finalizarea modernizării sistemului de iluminat public, care este realizat în proporţie de 90 la sută. Nu în ultimul rând, avem planificată modernizarea integrală a reţelei stradale din comună, investiţie pentru care am mai avea nevoie de aproximativ 300.000 lei”, a subliniat primarul comunei Certeju de Sus. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zona noastră i-a făcut un cadou frumos iu­bitei sale…

3 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că reușește, cu toată opoziția celor din Coaliția anti…

3 ore ago

Bulina neagră

C.E.R., acuzat de tentativă de omor Pentru că împotriva sa a fost declanșată urmărirea penală…

3 ore ago

Când ești bun, ești bun! Florin Maxim rămâne la Hunedoara pentru următorii trei ani!

Antrenorul principal al Clubului Corvinul 1921 Hunedoara a acceptat propunerea prelungirii contractului existent şi va…

3 ore ago

Nu le mai ajung banii nici lor! Polițiștii locali ies în stradă

Poliţiştii locali protestează, astăzi, în faţa Guvernului, având mai multe so­li­citări de natură financiară, dar…

3 ore ago

Tentativă de omor în municipiul Vulcan

Scenele șocante au avut loc du­minică noaptea, în fața unui club din centrul municipiului Vulcan.…

3 ore ago