Categories: Sport

Întoarcerea antrenorului rătăcitor

Ciprian Marinuţ

Galonatul tehnician Nicolae Forminte (foto) a revenit la Deva şi este noul antrenor coordonator al Lotului Naţional de gimnastică junioare, care se pregăteşte în „casa gimnasticii” de la CNS „Cetate” Deva. După mai mulţi ani de activitate în străinătate, inclusiv în SUA şi Italia, Forminte s-a întors în cel mai valoros laborator al performanţelor gimnasticii româneşti cu planuri de a „şlefui” o nouă generaţie de elită.

Revenirea în „casa gimnasticii”
Cantonamentul Lotului României de la Deva a însemnat o perioadă îndelungată de timp acasă pentru Nicolae Forminte. Antrenorul a făcut parte din colectivul tehnic al Lotului Naţional de senioare încă de când acesta era condus de Octavian Belu, iar între anii 2005 şi 2010, a fost chiar el antrenor coordonator. Plecat în urmă cu câţiva ani în străinătate, unde a cunoscut mai multe sisteme de gimnastică, între care şi cele din SUA şi Italia, Nicolae Forminte a revenit la începutul lunii la Deva. Tehnicianul a preluat funcţia de antrenor coordonator al Lotului de Junioare al României, urmând să colaboreze în continuare cu Liliana Cosma, fosta coordonatoare, dar şi cu ceilalţi tehnicieni ai lotului.
„Ne-am bucurat mult, când, la începutul acestei luni, domnul Forminte s-a prezentat cu transferul la Lotul Naţional de Junioare. Reintegrarea sa aici s-a făcut în cele mai bune condiţii, întrucât dânsul a lucrat cu majoritatea celor care fac parte din colectivul tehnic al lotului. Sperăm ca Nicolae Forminte să rămână cât mai mult aici, iar Federaţia să-i asigure condiţii cât mai bune de lucru, pentru ca priceperea tehnicianului să ducă la formarea de noi gimnaste foarte valoroase”, a afirmat Adrian Liga, directorul CNS „Cetate” Deva.

Planuri mari la paralele
Antrenorul român a declarat, pentru un post de radio, că a revenit la Deva cu dorinţa de a construi o generaţie de gimnaste capabile să ţină România pe podiumul olimpic, mondial şi european. Tehnicianul a precizat că soluţia pentru îmbunătăţirea performanţelor actuale este perfecţionarea pregătirii fizice, capitol la care gimnastele actuale au unele lacune. În plus, antrenorul consideră că la paralele, aparat care a creat probleme sportivelor din România în ultimii ani, este nevoie de schimbarea din temelii a structurii de pregătire.

Palmares impresionant
Nicolae Forminte a fost coordonator al lotului de gimnastică feminină al României între 2005 şi 2010, şi a obţinut cele mai bune performanţe la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, prin Sandra Izbaşa care a fost dublă campioană olimpică. De-a lungul timpului, Nicolae Forminte a fost antrenorul a numeroase gimnaste române de valoare mondială, precum Simona Amînar, Lavinia Miloşovici, Gina Gogean, Claudia Presecan, Corina Ungureanu, Maria Olaru, Andreea Răducan, Sandra Izbaşa, Adriana şi Anamaria Tămîrjan, cu care a cucerit peste 100 de medalii olimpice, mondiale şi europene. El a demisionat de la lotul naţional de gimnastică la 1 iunie 2010.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago