Categories: Comunitate

Taxe şi impozite mai mari la Deva

Nicoleta Popa

Anul nou aduce şi devenilor taxe şi impozite mai mari. Astfel că, de la 1 ianuarie 2010, aceştia vor plăti cu 20 la sută mai mult la taxe şi impozite pe clădiri, terenuri şi maşini. Consiliul Local Deva a fost nevoit să crească în acest an impozitele şi taxele locale, deoarece există o hotărâre de guvern în acest sens, adică HG  956/2009.
Faţă de anul trecut şi faţă de prevederile hotărârii de guvern amintite, în acest an, consilierii locali deveni au aprobat o majorare de 10 la sută a impozitului la maşinile cu o capacitate cilindrică de până la 1.600 cc inclusiv. Astfel, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1.600 cc, devenii vor plăti un impozit de 70 de lei. În ce priveşte impozitul pe locuinţe, acesta s-a majorat doar cu 20 la sută, nivel stabilit prin HG 956/2009. Dacă, de pildă, în anul trecut, proprietarul unei garsoniere a plătit 50 de lei, acum va achita un impozit de 60 de lei.
„Potrivit Hotărârii de Guvern 956/2009, prin această majorare se doreşte actualizarea nivelului taxelor cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, având în vedere că ele nu au mai fost majorate din 2006”, a declarat Carla Popa (foto), şef Serviciu Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Deva.

Reducere de 5 la sută
Devenii vor putea plăti impozitele şi taxele locale începând cu data de 11 ianuarie. Şeful Serviciului Impozite şi Taxe al Primăriei Deva a mai precizat că persoanele care îşi vor achita integral impozitul pentru acest an până la 31 martie vor beneficia de o reducere de 5 la sută. În schimb, cei care nu vor plăti până la data mai sus menţionată impozitul aferent semestrului I, vor primi majorări de 0,1 la sută din suma stabilită, pentru fiecare zi de întârziere.
În 2009, doar 79 la sută dintre deveni şi-au achitat datoriile către bugetul local.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago