Categories: Actualitate

Taţii, în concediu de maternitate

Loredana Goangă

Deşi, în general, mămicile sunt cele care preferă să renunţe o perioadă la locul de muncă şi să rămână acasă pentru a creşte copilul, există cazuri în care taţii sunt cei care aleg să schimbe scutecele celor mici.
Venituri impozabile
Atât mamele, cât şi taţii, au drepturi egale atunci când vine vorba de a beneficia de concediul pentru creşterea copilului, asta în cazul în care îndeplinesc condiţiile cerute. „Persoana care doreşte să beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului trebuie să se adreseze la primăria de domiciliu, însă în cele 12 luni anterioare lunii naşterii, trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului. Dacă această condiţie este îndeplinită, se face o media a celor 12 luni, iar din suma rezultată, solicitantul va primi lunar 85 la sută”, a declarat Octavian Băgescu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Hunedoara. Dacă beneficiarul alege să stea acasă un an de zile pentru creşterea copilului, indemnizaţia nu va fi mai mare de 3.400 de lei, iar dacă alege doi ani, ea nu poate depăşi 1.200 de lei. Însă, în ambele cazuri minimul este de 600 de lei lunar. Potrivit directorului AJPIS Hunedoara, la ultima centralizare, la sfârşitul lunii aprilie, 2.515 de părinţi hunedoreni primeau indemnizaţia pentru creşterea copilului, dintre care 278 erau bărbaţi. Dintre 518 părinţi care beneficiază de stimulentul de inserţie – acordat celor care decid să meargă mai devreme la serviciu faţă de perioada comunicată iniţial la naşterea copilului – în valoare de 500 de lei lunar, 280 sunt tătici.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

10 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

10 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

10 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

10 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

10 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

10 ore ago