Categories: Comunitate

Nu sunt interesate de tichetele de creşă

Mamele aflate în concediu maternal, care se întorc mai devreme la muncă pot primi lunar tichete de creşă în valoare de 370 de lei. Cu toate că acest tip de ajutor social se acordă din 1 ianuarie 2007, mămicile din judeţul Hunedoara nu sunt interesate de el.

Şi de bugetari şi de privaţi

Tichetele de creşă sunt oferite de către toţi angajatorii din sistemul bugetar şi din sistemul privat, cu scopul de a încuraja tinerele mămici să se întoarcă mai repede la muncă, după ce au născut. Aceste tichete pot fi folosite doar pentru plata serviciilor unei creşe de stat sau particulare, însă nu şi pentru plata unei bone. „Tichetele de creşă pot fi acordate doar unuia dintre cei doi părinţi, în condiţiile în care nici unul dintre aceştia nu are concediu şi indemnizaţie acordată pentru creşterea copilului până la doi ani, respectiv până la trei ani în cazul copilului cu handicap”, a declarat Octavian Băgescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Prestaţii Sociale Hunedoara. Acesta a adăugat că mamele beneficiază de aceste tichete, a căror valoare este de 370 de lei pe lună, pe lângă alocaţia de stat pentru copii şi pe lângă stimulentul de 600 de lei acordat la reluarea activităţii profesionale, în cazul celor care optează iniţial pentru un an de concediu, însă se întorc la muncă înainte de termen.

„Oricum nu sunt suficiente locuri”

Tinerele mame din judeţul nostru se pare că nu sunt interesate de aceste tichete. „Până în prezent, nici un părinte nu s-a arătat interesat de a achita serviciile cu ajutorul unor tichete de creşă”, a declarat Adriana Gruniţan, administratoarea creşei „Căsuţa cu pitici”, din Hunedoara. Aceeaşi situaţie, şi la creşa din Deva – nici o mămică nu a plătit vreodată pe baza unui astfel de ajutor social. „În primul rând, nu sunt interesată, deoarece mi se pare normal ca o mamă să se ocupe de copil în această perioadă, până la doi ani. În plus, în creşe oricum nu sunt suficiente locuri”, a declarat Adina, o tânără mămică din Hunedoara. Într-adevăr, locurile din creşele din judeţ sunt puţine. Sunt doar şapte creşe de stat – în Deva, Hunedoara, Brad, Călan, Orăştie, Haţeg şi Aninoasa – iar majoritatea dintre acestea nu dispun de mai mult de 60 de locuri. „Toate locurile sunt ocupate şi mai avem în jur de 200 de cereri”, a precizat administratoarea creşei din Hunedoara. (C. Ghenea)

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

5 ore ago