Sute de sezonieri, angajaţi pentru lucrãri comunitare

  Nicolle Ebner

Câteva zeci de primării din judeţul Hunedoara au optat să-şi facă lucrările de întreţinere a domeniului public cu persoane fără nici un fel de venit, aflate pe listele AJOFM, în căutarea unui loc de muncă. Avantajul este că salariile muncitorilor sezonieri sunt suportate de la bugetul de stat în proporţie de 80 la sută, valoarea totală atrasă de AJOFM, în acest sezon de iarnă, pe această măsură activă de combatere a şomajului fiind de 2,3 milioane lei.

Persoane nevoiaşe
Peste 800 de muncitori sezonieri au fost angajaţi, în ultimele două luni, de primăriile din Băniţa, Baru, Sălaşu de Sus, Orăştie, Turdaş, Ilia, Romos, Dobra, Blăjeni, Buceş, Crişcior, Ribiţa, Vaţa, Brad, Simeria şi toate primăriile din Valea Jiului, pentru a presta servicii în folosul comunităţii. Conform legislaţiei în vigoare, muncitorii sezonieri beneficiază de salariul minim pe economie, de 600 de lei, din care 500 lei sunt asiguraţi, prin intermediul AJOFM Hunedoara, de la bugetul asigurărilor sociale, primăriilor revenindu-le doar o diferenţă de 100 de lei. „Spre deosebire de judeţul Gorj, de exemplu, care a atras doar o finanţare de 80.000 de lei pe această măsură, noi am reuşit să obţinem 2,3 milioane lei, pentru acoperirea salariilor pe lucrări comunitare. Au fost angajate, cu contract de muncă, persoane nevoiaşe, fără nici o sursă de finanţare, în căutarea unui loc de muncă, prinse în baza de date a AJOFM. Plăţile sunt făcute integral, iar de sărbători, toată lumea a avut bani”, spune directorul AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan.

Acuzaţii de favoritisme
Printre primăriile care nu au accesat această „oportunitate” se numără cele din Deva, Hunedoara, Călan, Haţeg. Vasile Iorgovan declară că primarii care au semnat contractele cu AJOFM sunt de toate culorile politice, deci nu poate fi acuzat de favorizarea edililor PDL, însă primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, este de cu totul altă părere. „Am făcut şi noi solicitare pentru angajarea unor persoane, cu ajutorul cărora să facem şi să menţinem curăţenia pe raza oraşului, însă nu a fost aprobată. AJOFM Hunedoara este condusă de PDL şi prin urmare, astfel de contracte se semnează preferenţial, numai cu cine vor cei care sunt acum la putere. Cer scuze celor oropsiţi, care nu au putut prinde un loc de muncă, chiar şi temporar, dar asta este situaţia. Locurile se acordă după preferinţe”, declară la rândul său, edilul şef al reşedinţei de judeţ.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago