Categories: Actualitate

Studenţii Facultăţii de Inginerie Hunedoara, „vânaţi” de companiile din zonă

Natalia Bumbac

Absolvenţii secţiei Autovehicule Rutiere a Facultăţii de Inginerie Hunedoara, filială a Universităţii Politehnice Timişoara (UPT), au dovedit o creativitate şi o ingeniozitate aparte. Sub coordonarea dascălilor de la catedră, au reuşit să confecţioneze, prin recompunerea unor piese provenite din obiecte scoase din uz, diverse ansambluri funcţionale care vor servi la cursurile practice. Dar, înainte de asta, creaţiile absolvenţilor au fost folosite la susţinerea lucrărilor de licenţă de la absolvirea studiilor universitare.
Dezvăluie mecanismele de mişcare ale maşinii
O piesă reprezentativă a colecţiei de lucrări este cea realizată de absolventul Robert Dreghici. Asistentul universitar de la Facultatea de Inginerie Hunedoara, Corneliu Birtok-Băneasă, sub coordonarea căruia a lucrat studentul, ne-a explicat că lucrarea serveşte la vizualizarea modului de sincronizare al crucilor cardanice, fiind construită dintr-un ax de volan de la o maşină casată şi câteva alte componente reciclabile. ”Este dispozitivul pentru determinarea asincronismului crucilor cardanice. Partea şi mai interesantă a dispozitivului este că permite verificarea sau determinarea acestor pierderi şi orizontal şi vertical. Mai sunt astfel de dispozitive care permiteau doar măsurarea acestor pierderi în plan orizontal”, a precizat Birtok-Băneasă.
Un alt panou didactic este cel care reproduce mişcarea efectivă a pieselor de sub capota unei maşini, care pun în funcţiune roţile, realizat de studentul Florin Chiciudean. Mai mult de atât, cu ajutorul acestui stand, studenţii pot vizualiza modul de relaţionare a mecanismelor interne ale unui autovehicul în mişcare din diverse unghiuri.
Şi uneltele le-au fabricat
Alte proiecte realizate de absolvenţii secţiei de Autovehicule rutiere sunt două cutii de viteză secţionate, una transversală aparţinând studentului Daniel Drimuş şi alta longitudinală, asamblată de Mădălin Barbălată. Studenta Teodora Ungureanu şi-a propus să arate cum funcţionează o turbină de la un motor supraalimentat. Fluxul gazelor de ardere, care, în mod normal, acţionează aceste turbine, a fost înlocuit în proiect cu un debit de aer provenit de la un aspirator vechi, dar puternic. Soluţia găsită de Teodora Ungureanu pentru ungerea turbinelor a fost un bidon vechi de vopsea, pe care l-a încorporat în standul realizat şi care funcţionează ca un rezervor de ulei. O altă lucrare de grup a studenţilor hunedoreni este cea care arată cum funcţionează puntea din faţă a unui autovehicul. În timp ce realizau standul, Răzvan Miclăuş, Paul Găureţi şi Ioan Ştaier au ajuns la concluzia că au nevoie de mai multe unelte. De aici le-a venit inspiraţia să confecţioneze un dispozitiv acţionat manual, dar care poate fi folosit în orice atelier mecanic, având destinaţie multifuncţională.
Angajaţi din timpul studiilor
Eforturile studenţilor au fost răsplătite cu note mari, dar şi cu oferte de locuri de muncă la companiile din zonă. În total, în acest an, au absolvit secţia de Autovehicule Rutiere de la Facultatea de Inginerie Hunedoara 39 de tineri, unii dintre ei fiind angajaţi cu contract de muncă încă din timpul studiilor, ne-a spus Corneliu Birtok-Băneasă. Acesta a mai completat că fabrica de la Sebeş, Star Transmission, care produce cutii de viteză pentru autoturismele Mercedes, este pe lista absolvenţilor de la Hunedoara în vederea angajării.
Studenţii au mai găsit un sprijin important pe timpul realizării lucrărilor, în ceea ce priveşte logistica de care au avut nevoie, în atelierul Asociaţiei CorneliuGroup Cercetare-Inovare, organizaţie neguvernamentală, coordonată de asistentul universitar Corneliu Birtok-Băneasă. Doctorand al Universităţii Politehnica din Timişoara (UPT) şi câştigător a zeci de medalii de aur la diverse saloane internaţionale de inventică, Birtok-Băneasă derulează acum un program prin care îşi propune să ajute tinerii inventivi şi voluntari, care vor să realizeze materiale didactice pentru şcoli.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

11 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

11 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

11 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

11 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

11 ore ago