Categories: Sport

Start cu stângul în bazinul european

Ciprian Marinuţ

Înotătorul hunedorean Alexandru Bădeaţă (foto) (18 ani) s-a clasat pe ultimul loc (cu excepţia unui sportiv descalificat) în preliminariile probei de 100 de metri spate de la Campionatul European rezervat juniorilor, desfăşurate ieri, în Olanda, la Dordrecht. Fie ca dezamăgirea de la debut să-l motiveze pe sportivul de la CSS Hunedoara, iar zicala „cei din urmă vor fi… pe podium” să se transforme în realitate pentru el în cele trei probe în care va mai concura.

Mai slab decât la Naţionale
Alexandru Bădeaţă a evoluat sub potenţialul arătat la Campionatul Naţional în prima cursă de la competiţia continentală. Ca dovadă, sportivul antrenat de Anca Băjan a încheiat proba de 100 de metri spate desfăşurată ieri, la Campionatul European 2014 din Olanda, cu timpul de 1:00:97, rezultat mai slab cu peste o secundă faţă de cel de 00:59:83 înregistrat la Bucureşti, la finalul săptămânii. Cu acest timp modest, Alexandru Bădeaţă s-a clasat pe locul 46 (ultimul), devansând un singur sportiv din Lituania care a fost descalificat. Alexandru a înotat primii 50 de metri în 29:02 secunde, dar pe a doua lungime de bazin a pierdut din viteză şi a făcut peste 31 de secunde. Şi celălalt reprezentant al României în această cursă a scos un rezultat mai slab decât în ţară, la Naţionale, dar totuşi s-a calificat în semifinalele probei. Robert Glinţă (CSM Piteşti), care câştigase titlul naţional la 100 de metri spate în România cu timpul de 00:56:35 a încheiat cursa cu performanţa mai slabă de 00:56:56, însă s-a clasat pe locul şapte şi s-a calificat astfel între cei 16 înotători care au concurat, aseară, în semifinale.

Încă trei probe, mai multe speranţe
Emoţiile mai mari pentru sportivul hunedorean încep azi, de la ora 10 (n.r.-ora României) când este programată proba de 200 de metri, în care Alexandru Bădeaţă este „specialist” şi are timpi mai buni şi pretenţii mai mari. La 200 de metri mixt, înotătorul pregătit de Anca Băjan este cotat cu al 41-lea timp dintre cei 42 de sportivi înscrişi pe listele de start, el fiind înregistrat cu 2:13:55, performanţă realizată la un concurs la Roma, în 15 iunie. Însă, în realitate, Alexandru este mai performant decât atât, întrucât la Naţionalele din weekend a câştigat titlul de campion al României cu 2:09:97 (timp cu care ar fi pe locul 37). Primul favorit al cursei este Benjamin Gratz (Ungaria) cu timpul de 2:02:23. Alexandru va lua startul în seria I, cea mai slabă a preliminariilor, alături de doar doi alţi concurenţi, unul din Israel şi altul din Estonia. Următoarea probă pentru înotătorul hunedorean va fi cea de 200 de metri spate, programată mâine, 11 iulie, de la ora 9.34. Şi de această dată, Alexandru va înota în prima serie, cea mai slabă din cele cinci, alături de sportivi din Israel (2), Austria, Letonia (2)  şi Luxemburg. Cursa în care hunedoreanul îşi pune cele mai mari speranţe este cea de 400 de metri mixt, care va avea loc duminică, 13 iulie, în ultima zi a competiţiei. La 400 de metri mixt, Alexandru este cotat cu al 37-lea  timp din cei 43 de competitori, pe baza rezultatului de 4:38:26 obţinut la Roma în 15 iunie, dar ar fi fost pe locul 32 cu performanţa de 4.35.70 reuşită la Campionatul Naţional. Favorit al acestei probe, conform timpului de calificare, este Norbert Szabo (Ungaria) cu timpul de 4:21:39. România este reprezentată la Campionatul European de Juniori, care se desfăşoară în perioada 9-13 iulie 2014, în Olanda, la Dordrech, de opt sportivi. Delegaţia României este formată din Robert Glinţă, Bogdan Scarlat, Alexandru Bădeaţă (CSS Hunedoara), Alexandru Fărcuţiu, Gabriel Sonoc, Paul Petrescu, Andrei Roman şi Beatrice Bocan.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago