Categories: Actualitate

Start bun la construcţia podului de peste Mureş

Magdalena Şerban

Cine a parcurs drumul dintre Simeria şi Uroi nu a avut cum să nu observe că în zonă se lucrează intens. Podul de peste Râul Mureş este un punct important din cadrul ambiţiosului proiect de construcţie a tronsonului de autostradă Deva-Orăştie, la ridicarea lui participând o armată  de oameni (10 ingineri, 55 muncitori calificaţi, 20 muncitori necalificaţi, la care se adaugă sudori şi betonişti).

Investiţie cu greutate
Cum vechiul pod de peste Mureş, destul de îngust, este de mult depăşit, deoarece circulaţia rutieră a crescut considerabil în ultimii 20 de ani, toată lumea se gândea că ar trebui făcut un nou pod peste Mureş, în zona Simeriei. Şi iată că o dată cu autostrada, a venit şi rândul construirii unui nou pod, şi chiar în zona amintită. Podul cu 12 deschideri a 60 m fiecare (720 metri lungime), unul dintre cele mai mari din ţară, va însuma 27.500 mc de beton, 5.344 tone de tablier metalic şi 730 tone de armătură. Piloţii (220 la număr) vor avea un diametru de 1,18 m. Până la finalizarea lui, se va mai scurge ceva vreme, ţinând cont că acum se toarnă fundaţia, iar termenul-limită pentru execuţie este februarie 2013. Cu toate acestea, un lucru este cert: nu se va mai aplica zicala podului de piatră, indiferent cât vor creşte cotele apei Mureşului.

Lista lucrărilor continuă
Proiectul autostrăzii  (Deva-Orăştie) este unul de anvergură. Pe lângă cei 32,5 kilometri de autostradă propriu-zisă,  mai sunt prevăzute încă 20 de poduri  şi pasaje, precum şi un spaţiu de servicii la km 4+200. Conform planurilor de construcţie, autostrada va fi una clasică, având în profil transversal, patru benzi de circulaţie (de câte 3,75 m lăţime, fiecare), două benzi de staţionare de urgenţă (de câte 2,50 m lăţime fiecare) şi o zonă mediană de 3.00 m lăţime. Legătura cu actuala reţea existentă de drumuri se va face prin intermediul a trei noduri rutiere: două la capetele autostrăzii (Deva şi Orăştie) şi unul la est de Simeria. La implementarea proiectului lucrează două firme care au câştigat licitaţia, adică Strabag – pe tronsonul Şoimuş (Nod rutier Deva) – Simeria (14,8 km) (inclusiv podul de peste Mureş), respectiv Straco – de la pod (Simeria), până la Orăştie (17,7 km). Termenul de finalizare este de doi ani, în cazul Strabag şi un an şi şase luni, în cazul societăţii Straco. Valoarea lucrărilor cifrează  suma de 177,92 milioane de euro fără TVA (din care 108,51 milioane euro, finanţare din fonduri europene pe Programul ISPA, restul de 69,41 milioane de euro urmând a fi asigurat de Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor). De menţionat că tronsonul de autostradă Deva-Orăştie face parte din coridorul pan-european IV (Constanţa-Bucureşti-Nădlac), declarat obiectiv de interes naţional.

AddThis Website Tools
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURIBÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un șef de instituție s-a trezit ieri că trebuie să elibereze…

39 de minute ago
Bulina albăBulina albă

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru organizarea la Castelul Corvinilor a unui eveniment de excepție,…

39 de minute ago
Bulina neragrăBulina neragră

Bulina neragră

A.N., din municipiul Deva Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de efectuare…

40 de minute ago

Călin Marian (PNL) despre votul hunedorenilor: „Ne-ați făcut de rușine!”

„Încă o dată ne-ați făcut de rușine!” – așa sună mesajul arogant și profund ires­pon­sabil,…

41 de minute ago

Și-a bătut amicul pe motiv că l-a furat la bani

Un sătean din comuna Rapoltu Mare riscă să ajungă în închisoare după ce și-a stâlcit…

43 de minute ago

Prădător sexual, ținut în penitenciar pentru că n-a plătit daunele morale

Condamnatul se află în Peniten­cia­rul Deva, unde execută o pedeapsă de trei ani și opt…

43 de minute ago