Sportul şi lipsa de energie

Simona Timofte

Oare de ce ne plângem de lipsa de energie, de o stare de oboseală apărută în mijlocul zilei chiar dacă avem un stil de viaţă sănătos?
Sunt multe persoane care se plâng de aceste aspecte chiar dacă practică zilnic o oră sau două de sport şi au un program de alimentaţie destul de bine pus la punct. Dar este clar că ceva din ceea ce fac, nu fac bine, pentru că lipsa de energie şi acea stare de oboseală nu apar degeaba. Aceste stări apar de obicei din cauza scăderii nivelului de glucoză din sânge şi a deshidratării (să nu uităm somnul). Or, aceste stări, majoritatea dintre noi le combatem prin batoane energizante, ciocolată sau cafea. Dar să nu credeţi că aţi ales alimentele care vă vor ajuta. Dimpotrivă! Chiar vom observa că aceste improvizaţii funcţionează pe moment, ca apoi nivelul de energie să scadă dramatic. În primul rând, acestor sportivi amatori şi nu numai, le-aş recomanda să se hidrateze corespunzător (înainte şi după antrenament să-şi înlocuiască pierderile de minerale cu ape minerale bogate în sodiu şi potasiu). Hidratarea este regula numărul unu în menţinerea energiei. Apoi, nu uitaţi, şapte-opt ore de somn zilnic, (noaptea, nu ziua) şi gustările sănătoase, între mese, la două-trei ore după masa anterioară. Organismul are nevoie de energie nu doar dacă depunem efort fizic ci şi pentru toate procesele metabolice. Şi să nu uităm micul dejun, consistent, bogat în carbohidraţi complecşi, (cereale integrale, fructe uscate şi nuci) care ne conferă energie de lungă durată, fără să mai avem nevoie de ciocolată, cafea sau alte gustări nesănătoase.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago