Categories: Actualitate

Spitalele hunedorene: mai puţin cu 431 de paturi



Cristina Ghenea

Spitalele din judeţ au aflat la câte paturi sunt nevoite să renunţe. O comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, a stabilit numărul de paturi de la fiecare unitate spitalicească din judeţ, care urmează să fie contractate cu CJAS.

Cu 14 la sută mai puţine

Potrivit ordinului venit de la Ministerul Sănătăţii, în judeţul Hunedoara, numărul paturilor trebuia redus, astfel încât, în total, să rămână 3.186. Membrii comisiei mixte au stabilit că 87,62 la sută din totalul numărului de paturi din spitalele judeţului nostru vor fi contractate cu CJAS, pentru furnizare de servicii medicale spitaliceşti pe anul 2011. Făcând o medie la nivel de judeţ, asta înseamnă că circa 14 la sută dintre paturile fiecărui spital nu vor mai fi contractate. În final, potrivit directorului executiv adjunct al DSP Hunedoara, Cecilia Birău, acestea vor fi reduse în felul următor: la Spitalul Judeţean Deva cu 96 de paturi, la spitalele din Hunedoara şi Petroşani, cu 76 de paturi fiecare unitate, la cel din Lupeni cu 22, la Vulcan – 11, la Brad – 18, Orăştie – 19, Haţeg – 17 şi Zam – 48 paturi. De asemenea, şi Sanatoriile de Pneumoftiziologie din Brad şi Geoagiu vor reduce 19, respectiv 29 din paturi. Acestea urmează să fie reduse din luna iulie, când spitalele vor semna contractele cu CJAS-ul.

Cum se va face finanţarea

Finanţarea venită de la CJAS pentru paturile contractate de spitale se face pe fiecare caz externat, în două direcţii. Astfel, potrivit Ceciliei Birău, pentru secţiile de cronici şi pentru anumite secţii de la spitalele cu mono-specialitate, cum este cel de la Zam sau Sanatoriile din Geoagiu sau Brad, banii se dau pe fiecare zi de spitalizare. Aceasta a mai adăugat că în toate celelalte cazuri, finanţarea se face pe baza unei formule complexe de calcul, care ia în considerare mai mulţi factori, printre care şi numărul de paturi din secţie, respectarea perioadei maxime de internare, indicele de complexitate a bolii tratate şi numărul de medici specialişti din unitate. Potrivit Ordinului 864/538 din 31.05.2011, la toate unităţile spitaliceşti din judeţul Hunedoara, tariful pe caz ponderat în 2011 este de 1.433 lei. Cu banii primiţi de la CJAS pentru paturile contractate, în fiecare spital sunt plătite toate cheltuielile necesare, începând cu salariile personalului, continuând cu hrana bolnavilor, medicamentaţia, cheltuielile de întreţinere ş.a.m.d.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

20 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

20 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

20 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

20 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

20 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

20 de ore ago