Categories: Comunitate

Spitalele din judeţ intră la clasificare

Magdalena Şerban

Conform ordinului dat de Ministerul Sănătăţii, toate unităţile sanitare cu paturi sunt obligate să solicite, în scris, noua clasificare la direcţia de sănătate publică (DSP), din aria administrativ teritorială unde îşi desfăşoară activitatea.

La această cerere, trebuie adăugată şi o fişă de autoevaluare. Termenul este unul destul de scurt: 15 zile de la data oficială a normativului (20 aprilie). Spitalele mari din judeţ (Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul Municipal „Dr. Al. Simionescu“ Hunedoara şi Spitalul de Urgenţă Petroşani) fac parte din categoria a III-a. Unităţile din această categorie au un nivel de competenţă mediu şi trebuie să asigure servicii medicale în 22 de specialităţi. Asistenţa medicală de bază va fi asigurată de spitalele din categoria a IV-a (Spitalele din Lupeni, Vulcan, Orăştie, Brad şi Haţeg). Acestea au un nivel de competenţă bazal şi deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Unităţile din această categorie trebuie să asigure asistenţa medicală în şapte specialităţi. Ultima treaptă, a V-a,  este destinată instituţiilor sanitare cu nivel de competenţă limitat, din care fac parte sanatoriile de Pneumoftiziologie Brad şi Geoagiu, precum şi Spitalul de Psihiatrie Zam.

 

La categoria a IV-a
„Îndeplinim toate condiţiile pentru categoria a IV-a. Ca o informare, Spitalul Municipal Brad are 159 de paturi, acestea fiind repartizate pe secţiile de Medicină Internă, Cardiologie, Chirurgie, ORL, Ortopedie şi Traumatologie, Obstetrică–Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie, Boli Infecţioase, Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie, ATI, Compartiment Urgenţe. La noi, sunt trataţi anual, peste 6.500 de pacienţi din toată Ţara Zarandului, dar şi din alte zone ale judeţului, pe o rază de 50 km în jurul Bradului, iar uneori, chiar şi din judeţul limitrof, Arad. În prezent, efectuăm lucrări de reabilitare a laboratorului de analize, pentru a ne încadra în normative, urmând ca în cursul acestui an, să-l acredităm, iar de la anul, să putem încheia contract cu Casa de Asigurări. Este o investiţie considerabilă, în jur de 80.000 de euro, un astfel de laborator. Facem tot ceea ce ţine de noi, pentru a obţine acreditarea. Fără ajutorul Primăriei municipiului Brad ar fi dificil, ne-am simţi ca un copil orfan, primăria ne este umărul nostru de sprijin. De menţionat este faptul că vom realiza şi analize microbiologice, urmând a consolida şi această secţie. Chiar dacă ni se va reduce contractul cu Casa, noi continuăm în aceeaşi structură ca şi până acum, pentru că oricum, făceam mai mult decât aveam prevăzut în contract, pentru a menţine actul medical de calitate. După această restructurare, sper din tot sufletul, ca spitalele rămase să primească nişte fonduri pentru dotare. La acest capitol, încă mai avem mult de lucrat“, afirmă Florin Jurcă (foto), managerul Spitalului Municipal Brad.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie cu chipiu are șanse mari să fie re­trogradată. Nu de…

23 de ore ago

Dansăm? Da, la Simeria a fost o seară magică

Seară magică la Simeria, duminică! În Parcul Unirii, care tocmai a fost reabilitat, a fost…

23 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că a crezut de la bun început în echipa…

23 de ore ago

Bulina neagră

Vasile T., din municipiul Petroșani Pentru că a fost arestat pentru furt calificat, omul fiind…

23 de ore ago

Lelese: Vor să fie găsiți oricând, de oricine, prin RENNS

Magdalena Șerban Registrul Electronic Național al No­men­claturii Stradale reprezintă evidența electronică a drumurilor și adre­selor…

23 de ore ago

Nu mai lucrează cu publicul! Salariații de la Mediu protestează!

Salariații de la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara se răzbună pe hunedoreni. Pentru că nu…

23 de ore ago