Categories: Flash

Sovata, staţiunea celor şapte lacuri

Sovata este un oraş staţiune, situat în judeţul Mureş, pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munţilor Gurghiu, la altitudinea de 475-530 metri. Se află la 60 km est de municipiul Târgu Mureş.
Şapte lacuri heliotermale
Sovata este o staţiune pentru orice sezon, recunoscută la nivel european, încă din anul 1850. Lacurile cu ape clorurate şi sodice – cât şi nămolul din ele – au proprietăţi terapeutice pentru o multitudine de afecţiuni, în special pentru afecţiunile ginecologice. Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi şi stejari, cât şi de Muntele de Sare, staţiunea oferă posibilităţi excelente şi pentru odihnă şi relaxare. Clima este subalpină, cu veri răcoroase şi ierni blânde.
Lacurile din Sovata – Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor – sunt renumite atât pentru efectul terapeutic cât şi pentru fenomenul de heliotermie. Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitaţii. Acest strat de apă proaspătă nu se amestecă cu apă sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată.
Posibilităţi de tratament în staţiune
Staţiunea este indicată pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienţă ovariană, cervicită cronică, metrosalpingită cronică, sterilitate), dar şi pentru afecţiuni degenerative, inflamatorii şi reumatismale (spondiloză cervicală, dorsală şi lombară, artroză, poliartroză, dureri articulare, tendinite, tendimiozită, poliartrită scapulohumerală), stări posttraumatismale (după operaţii vindecate la articulaţii, muşchi, oase, după luxaţii şi entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze uşoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburări endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceraţii, acrocianoză).
Staţiunea beneficiază de dotări multiple (pentru băi calde, în cadă sau bazin, cu apă minerală sărată prelevată din lacuri; pentru tratamente ginecologice şi împachetări cu nămol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalaţii pentru electroterapie şi hidroterapie; saune; săli de gimnastică medicală; plaje pe malul Lacului Ursu şi Lacului Aluniş).
De subliniat că există mai multe pachete de tratament care se pot achiziţiona în staţiune, în funcţie de afecţiunile fiecăruia şi de numărul de zile petrecute aici.
Tratamentul începe cu o consultaţie medicală la unul din doctorii din staţiune, urmată de procedurile recomandate de acesta. De menţionat că nu toate procedurile necesită prescripţie medicală. Spre exemplu, diferite tipuri de masaj sau programe de fitness se pot efectua fără consultaţie medicală sau prescripţie, ele nefiind considerate proceduri medicale.
Condiţii de cazare
Condiţiile de cazare în Sovata sunt bune. Aici funcţionează 11 hoteluri, 19 pensiuni, 12 vile, şapte case de oaspeţi (gazdă), trei cabane şi patru case la cheie. Cele mai cunoscute hoteluri sunt „Danubius“, „Brădet“, „Aluniş“, „Făget“, „Căprioara“, majoritatea beneficiind de bază de tratament proprie.
Posibilităţi de agrement
Hotelurile din Sovata dispun de săli de fitness, piscină, saună, masaj, solar, există săli de bowling (popice), biliard, darts, tenis de masă. De asemenea, se pot face drumeţii, cel mai popular traseu în Sovata fiind cel care înconjoară lacurile din staţiune. Urmând acest traseu, se poate ajunge în scurt timp la Muntele de Sare. Alte destinaţii populare sunt Vârful Cireşelu sau Dealul Saca. Există însă şi trasee mai lungi, pentru cei dornici de drumeţie
Cel mai plăcut mod de a vizita staţiunea, de la un capăt la altul, este cu trenuleţul care circulă pe şosea. Amatorii pot face o plimbare cu mocăniţa cu aburi, care circulă pe traseul Sovata – Câmpu Cetăţii. De asemenea, la Sovata se organizează excursii cu ghid turistic către Praid, Corund, Câmpu Cetăţii, Odorheiu Secuiesc, Călimăneşti, Rimetea şi alte destinaţii.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

7 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

8 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

8 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

8 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

8 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

8 ore ago