Categories: Actualitate

Situaţia datornicilor din căminele sociale devene va fi reanalizată punctual. Familii în pragul evacuării din locuinţe

Volodia Macovei

Ieri, după-amiază, în sala mică a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, a avut loc o întâlnire între autorităţi, reprezentanţi ai comunităţii de romi şi familiile care locuiesc în căminele gestionate de Direcţia de Asistenţă Socială din Primărie. Problema principală a fost, din nou, cea a iminentelor evacuări pentru cei care nu şi-au plătit datoriile.
La capătul bunăvoinţei
Municipalitatea deveană a fost reprezentată de viceprimarul Ovidiu Moş, consilierii locali Marian Munteanu şi Vasile Ţonea, şi Crinela Buciuman, şef Serviciul Fond Locativ Primăria Deva. Întâlnirea a fost organizată de Costică Căldăraş, preşedinte al Comunităţii Etniei Romilor, filiala judeţului Hunedoara.
Trebuie reamintit faptul că, în septembrie 2013, în urma unei discuţii între familiile cu datorii aflate în situaţia de a fi evacuate din căminul social Rempes şi, într-un ultim gest de bunăvoinţă, pentru a nu lăsa în stradă familii cu copii, primarul Petru Mărginean a oferit soluţia ca persoanele aflate în această situaţie disperată să semneze un angajament de plată eşalonată a datoriilor, valabil pentru şase luni. „E un gest de bunăvoinţă în această situaţie şi sper să arătaţi bună credinţă şi să începeţi să plătiţi din datorii”, spunea atunci primarul Devei.
Fără nici o speranţă
Timpul a trecut, dar problemele au rămas la fel de complicate şi, acum, cel puţin două familii au fost anunţate că vor fi evacuate la jumătatea acestei luni. Deşi oamenii spun că au încercat să mai dea din datorii, lipsa locurilor de muncă, aşadar a veniturilor în familie, îi ţine în situaţia de nu a putea plăti. Situaţia pare, oricum, fără ieşire, în condiţiile în care, conform declaraţiilor Crinelei Buciuman, şef Serviciul Fond Locativ, există datorii uriaşe care urcă în zona a 18.000 – 33.000 de lei pe familie. Aşadar, imposibil de plătit, în orice variantă. Evident, acumularea unor astfel de datorii s-a făcut în timp, existând debite la chirie chiar din 2008.
Ajunşi din nou sub presiunea evacuării, oamenii au reiterat cererea lor din toamnă, să li se asigure câte ceva de lucru în folosul comunităţii, iar banii câştigaţi să fie daţi pentru plata datoriilor restante la căminul social. „Legat de posibilitatea de a vă oferi ceva de lucru pentru comunitate, vom încerca să vedem dacă există cale legală pentru asta”, le-a spus oamenilor, anul trecut, primarul Petru Mărginean. Până acum, se pare că nu s-a găsit nici o soluţie.
Viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, le-a spus celor prezenţi la întâlnire că, la nivelul municipalităţii, se va căuta o soluţie legală legată de muncă: „Am dori, totuşi, ca fiecare din cei care susţin această soluţie să depună la Primărie o notă prin care să declare că acceptă să muncească în folosul comunităţii şi se obligă ca din banii câştigaţi să-şi plătească datoriile”.
Trebuie verificată fiecare situaţie în parte
O problemă delicată rămâne şi aceea a felului în care unele familii au preluat camere cu datorii şterse, iar altele le-au preluat cu obligaţia de a plăti datorii restante de mii de lei. Într-unul din cazuri, o familie i-a prezentat viceprimarului Devei chitanţe care arată că au plătit 3.500 de lei, apoi 4.200 de lei şi tot au rămas cu datorii de 8.000 de lei. Şi ar mai fi cazuri nu foarte clare.
Viceprimarul Ovidiu Moş a declarat că problemele expuse de oameni sunt complicate, dar nu mai pot fi tratate generalizat: „De departe, lucrurile par fără soluţie, dar vom încerca să analizăm fiecare caz în parte. Unii se străduiec să plătească, în ciuda greutăţilor, alţii sunt mai puţin bine intenţionaţi. Dorim să vedem care este situaţia fiecărei familii şi care ar fi soluţiile. Am văzut o familie, de exemplu, unde copilul este premiant, olimpic, chiar dacă nu are condiţii potrivite, şi familia o duce greu, o altă familie are patru copii sub şase ani şi e pe cale să fie evacuată. De aceea spun că nu putem trata problema, decât analizând fiecare situaţie, separat. Asta intenţionăm să facem, chiar începând de mâine (astăzi, n.r.)”.

Mesagerul Hunedorean