Şoseaua de centurã a municipiului Brad va fi reabilitatã

Adriana Năstase

La Primăria municipiului Brad, s-a semnat, la finele săptămânii, contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitare infrastructură municipală – Strada Decebal Brad, judeţul Hunedoara”. Proiectul, al cărui beneficiar este Consiliul Local Brad, va primi finanţare prin Regio – Programul Operaţional Regional în cadrul axei prioritare 2.
Trafic în condiţii de confort
Contractul de finanţare a fost semnat de Florin Cazacu, primarul municipiului Brad şi de Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional. Cu această ocazie, au fost prezenţi Laurenţiu Nistor, deputat în Colegiul Brad-Valea Mureşului, Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara şi Aurel Vasile Circo, viceprimarul municipiului Brad.
Prin proiectul „Reabilitare infrastructură municipală – Strada Decebal Brad, judeţul Hunedoara”, beneficiarul urmăreşte îmbunătăţirea accesibilităţii şi mobilităţii în zona municipiului Brad. Se vor îmbunătăţi, astfel, legăturile rutiere în nordul judeţului şi prin asigurarea unei alternative de conectare la reţeaua drumurilor naţionale.
Prin proiect, se reabilitează strada Decebal din municipiul Brad, pe o lungime totală de 2,1 km, trotuarele adiacente acesteia în suprafaţă de 1.600 mp, inclusiv racordarea drumurilor laterale, montarea indicatoarelor rutiere şi realizarea marcajelor longitudinale şi transversale. Prin reabilitarea străzii Decebal, se va asigura un trafic în condiţii de siguranţă şi confort, oferind o legătură rutieră permanentă şi în condiţii bune pentru traversarea municipiului. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 7,64 milioane lei (1,76 milioane euro), dintre care aproximativ 6,05 milioane lei (1,39 milioane euro) reprezintă finanţarea nerambursabilă. Proiectul va fi implementat pe parcursul a nouă luni.
Două proiecte realizate cu bani europeni
“Reabilitarea străzii Decebal este un deziderat mai vechi al comunităţii brădene şi prin semnarea contractului de finanţare al unei asemenea lucrări, reprezintă un pas important în derularea acestui proiect. Prin reabilitarea acestei străzi, vom asigura condiţii de trafic normale pe strada Decebal, vom aduce un plus de confort locuitorilor de pe această stradă şi vom elimina riscul de distrugere a caselor de pe acest traseu. Începerea investiţiei este încă o dovadă că administraţia publică a municipiului Brad reuşeşte să acceseze fonduri europene în interesul comunităţii. Premergător derulării acestui proiect, pe acelaşi amplasament, se va extinde reţeaua de canalizare şi apă în Brad, un alt proiect de maximă importanţă pentru municipiul nostru, finanţat, de asemenea, cu fonduri europene”, a declarat, cu prilejul semnării contractelor de finanţare, Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.
Ce reprezintă strada Decebal pentru comunitatea brădeană
Strada Decebal, din Brad, în lungime de 2,1 km, reprezintă o importantă cale rutieră din întreaga reţea stradală a municipiului, deoarece îndeplineşte rolul de şosea de centură pentru traficul rutier de mare tonaj, ca alternativă unică a Drumului European E79. Rolul de şosea de centură a fost preluat cu mulţi ani în urmă, odată cu intensificarea traficului rutier. Pentru creşterea confortului cetăţenilor, era evidentă necesitatea interzicerii traficului de mare tonaj prin centrul oraşului, pe şoseaua E79.
Structura rutieră a străzii Decebal nu a fost dimensionată, din construcţie, pentru un asemenea tip de trafic, astfel încât, în timp relativ scurt, s-au creat denivelări periculoase ale pavajului din piatră cubică, iar aceste denivelări generau vibraţii accentuate pentru clădirile învecinate. Cheltuielile de întreţinere a suprafeţei rutiere creşteau de la un an la altul, devenind insuportabile pentru bugetul local. Oportunitatea realizării acestei investiţii este evidentă, atât sub aspectul fluidizării traficului rutier, cât şi pentru confortul locuitorilor de pe această stradă, unde există 116 clădiri, din care cinci instituţii publice şi 122 locuinţe.

MesagerulHunedorean