Societatea Apa Prod are un nou proiect de peste 100 milioane de euro, bani europeni

Sorina Popa

Un nou proiect cu fonduri europene va fi implementat de către societatea Apa Prod SA Deva. Este vorba de o nouă finanţare europeană, care este estimată la peste 100 de milioane de euro. Toate amănuntele au fost dezvăluite într-o conferinţă de presă susţinută la sediul societăţii Apa Prod SA.

Pentru zona rurală în special
Ieri, a fost lansat contractul de servicii pentru acest proiect. Mai precis, este vorba de lansarea oficială a Contractului de Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Hunedoara în perioada 2014-2020.
„Acordul contractual a fost semnat în 10 aprilie 2017 între SC Apa Prod, operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, în calitate de Autoritate Contractantă şi Asocierea SC Interdevelopment SRL-SC Fichtner Environment SRL, în calitate de prestator. Valoarea contractului de servicii este de 7,1 milioane de lei, fără TVA şi are o durată de implementare de 64 de luni. Activităţile de asistenţă tehnică se vor derula astfel: Etapa I, sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru Proiectul regional Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara. A doua etapă se referă la asistenţa tehnică în calitate de proiectant general pe parcursul execuţiei lucrărilor. Proiectul se va derula în cadrul programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi beneficiază de finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune (85 la sută), Guvernul României prin bugetul de stat (14 la sută) şi autorităţile locale beneficiare ale proiectului, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Aqua Prest Hunedoara (1 la sută)”, a declarat Victor Arion, directorul general al societăţii Apa Prod SA Deva.
„Noi nu lansăm acum proiectul, el este început din anul 2014. Acum este o finalitate a Masterplanului care a generat un proiect cu fonduri europene şi care se referă mai mult la zona rurală a judeţului, care nu a fost eligibilă până acum. Estimăm la 104 milioane de euro investiţia. Vom vedea în final cât va fi valoarea totală pe care o să o primim. Este un proiect cu condiţii specifice, legat de cui se adresează. Este vorba de localităţi cu mai mult de 2.000 de cetăţeni. În primăvara anului viitor vom demara, estimăm noi, lucrările“, spune Arion.

Studiul de fezabilitate va spune câte primării vor fi implicate
Daniel Andronache, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat la conferinţa de presă, că „nu avem voie să ratăm această ocazie (n.r. de a accesa fonduri europene), prioritatea noastră zero este calitatea serviciilor pe care le oferim populaţiei. Consiliul Judeţean coordonează activitatea Apa Prod, ca acţionar principal. Noi vom fi mediatorul şi gazda tuturor întâlnirilor cu toate UAT-urile, pentru a nu risca o suprapunere de activităţi finanţate pe diferite proiecte. În urma studiului de fezabilitate, vom cunoaşte ce primării vor beneficia de aceşti bani şi care va fi valoarea totală a finanţării în acest caz”.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

4 ore ago