Situaţia Văii Jiului – temă la un congres internaţional

Maximilian Gânju

Evenimentul are loc la finele lunii şi îl va avea ca invitat pe preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi (foto), va vorbi în cadrul evenimentului despre situaţia Văii Jiului, în condiţiile în care activitatea minieră este restrânsă.

Congresul Internaţional se desfăşoară la Katowice, în Polonia, în perioada 27 – 28 ianuarie, iar edilul din Petroşani este singurul reprezentant al ţării noastre invitat. ”Am fost invitat să particip la conferinţa internaţională de la Katowice – Polonia din data de 27 – 28 ianuarie, unde se va vorbi despre experienţele regiunilor miniere carbonifere din Europa şi, practic, schimbarea verde, justă, pentru cetăţenii Europei. Eu am fost invitat să iau cuvântul şi să vorbesc la această conferinţă în ziua a doua, unde voi prezenta ceea ce s-a întâmplat în Valea Jiului din acest punct de vedere. (…) Este foarte importantă prezenţa noastră acolo, pentru că deja se construieşte arhitectura a ceea ce înseamnă aceste schimbări şi aceste investiţii, sume de bani necesare pentru a avea o tranziţie cât mai corectă în aceste zone şi nu ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, dacă nu mai mult, în Valea Jiului. În ultimele două săptămâni, au fost tot felul de decizii luate la nivelul Comisiei Europene, legate de finanţarea în exerciţiul financiar următor, 2021 – 2027, pe Just Transition, pe fondul acesta pentru tranziţie dreaptă, legat de zonele miniere în tranziţie din Europa, iar României se previzionează a-i fi alocate în jur de 750 de milioane de euro pentru această tranziţie justă către o economie verde”, a declarat primarul municipiului Petroşani.

Un gând despre „Situaţia Văii Jiului – temă la un congres internaţional”

  1. Modernizarea Vaii Jiului consta in asfaltarea drumurilor DN 7A (Cheile Jietului) spre Voineasa si Transalpina , DN 66A spre Herculane si drumul judetean din Parang pana sus la scoala sportiva (aici trebuie parcare mare si investitii in Domeniul Schiabil Parang cu teleschii , tunuri de zapada , …).

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.