Sistemul politic – un câmp de bătălie pentru grupările de interese cele mai puternice?

Poate că puteam scrie acest mic articol sau punct de vedere mult mai devreme. Poate subiectul este fumat. Am siguranţa, certitudinea, că se pot spune multe pe acest subiect, după cum am şi tristeţea că lucrurile nu se vor schimba, să zicem, prea curând. Dar să mă refer la subiect. Sistemul politic naţional, şi nu numai, cu toate că a suferit fel de fel de transformări, unele poate în bine, rămâne din punctul meu de vedere aservit C.A.P.-urilor.

„Vrei nişte bani şi tu, să-i faci campanie lui X?”
Conducătorii de comitete de acţiune politică (C.A.P.)–puternici oameni cu influenţă, de multe ori, din păcate, sunt adevăraţii reprezentanţi care controlează legislaţia. Nu insist pe acest subiect, fiindcă mai există şi alte grupări de interese care urmăresc un anumit scop. Lucrurile încep de jos şi se adună sus. Se adună şi mai bune şi mai rele, Dumnezeu ştie în ce proporţie. Unii dintre politicieni nu îndeplinesc calificările de putere, influenţă şi mai ales bani, care par să conducă astăzi politica. Aceştia devin marginalizaţi, chiar excluşi. Poate unii îşi amintesc sau ştiu prin contact direct din aspectele politicii cu bani. O vorbă din bogata literatură românească spune: „cu iaurt, cu gogoaşă, te făcuşi voinic mişele”. Poate e o vorbă veche, dar azi, varianta este mult diversificată, se poartă chiar şi: „vrei nişte bani şi tu, să-i faci campanie lui X?!”. Şi uite aşa, încetul cu încetul, cetăţenii ajung să fie o parte a unui grup tăcut, care nu pare să fie băgat în seamă. De multe ori, se prezintă şi din partea sistemului politic „interpretări false “ sau “ false decodări ”. Faptul că 2012 va fi un an electoral, trebuie să ne dea de  gândit, să nu ajungem din nou în, pare-se, perpetua greşeală: ” banii şi nu alegătorul votează“. Deşteptându-ne, poate cu adevărat, masele vor conduce şi nu vor fi conduse, astfel încât viitoarele alegeri să ducă, în final, spre un guvern care să fie mai eficient  în soluţionarea  problemelor pe care este în măsură să le rezolve. Încrederea în noi înşine vine numai printr-o participare efectivă şi conştientă la procesele electorale ce vor veni.
IOSIF VENIAMIN BLAGA (foto),
deputat în Colegiul Uninominal nr. 2 Orăştie

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Domnule deputat Blaga !!!!
    Am inteles tot si n-am priceput nimic !!!
    Ce ati vrut sa ziceti in propozitie?????
    Cine da si cine ia banii????
    AAAA... da alegerile vin !!!Le asteptam cu nerabdare!!!!
    Sau ...cine v-a scris aceste rinduri....????

  • Domnule Blaga,acum îmi dau seama că proiectul ăla cu delfinii este viabil,da,da, am văzut că aveşi mausoleul delfinului la intrare în Orăsţiesau cei mizeria aia!!!!! Bravo PD-Leilor cu cap de muscă!!!!
    Mai caută prin cărţile pe care le-ai citit,proverbele la care faci referire sau poate nu ai citit numai Asul de dubă ori doiul de verde, că asul portocaliu nui în cărţi,e la Cotroceni iar doiu de verde la guvern!!! Vorbe goale si tu şi Panfutie de la Şoimuş!!! Comunişti amândoi,discurs copy paste!!! Meritaţi aleşi??????Dracu!!!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a pus de o alianță a săracilor cu duhul. Gurile rele din capitala regiunii cu…

3 ore ago

Bulina albă

Timeea Ștefănescu, sportivă din municipiul Vulcan Pentru că a obținut două medalii de argint și…

3 ore ago

Bulina neagră

Dănuț R., din municipiul Lupeni Pentru că a fost trimis în judecată de către procurori,…

3 ore ago

Primăria Șoimuș, bună de plată!

Au primit bani pentru refacerea comunei după calamități, dar i-au folosit pe altceva Primăria Șoimuș…

3 ore ago

Motivele pentru care anchetatorii lui Traian Berbeceanu au fost achitați de judecători. „Modalitatea în care și-au exercitat atribuțiile a fost una extrem de deficitară”

Procurorul Ioan Mureșan (foto dreapta), achi­tat pentru abuz în serviciu, repre­siune nedreaptă și fals intelectual,…

3 ore ago

Conducerea din Dobra a dat lovitura, din nou

Magdalena Șerban Odată utilizată, apa potabilă devine apă uzată. Sistemul de canalizare este folosit pentru…

3 ore ago