Actualitate

Sistemul 112 va fi modificat

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunţat că în perioada următoare va fi demarată o licitaţie pentru schimbarea totală a actualului sistem 112, care este unul învechit. Oficialul a explicat că noul sistem ar putea fi funcţional până în 2020, iar marea noutate va fi posibilitatea de a identifica victimele pe baza coordonatelor GPS oferite de telefonul mobil.
„Multe dintre aceste aspecte sunt introduse recent în sistemul 112. Sistemul ne va aduce un nou standard şi noi facilităţi. Majoritatea infrastucturii este achiziţionată în 2004-2005 şi există riscul să cadă sistemul în anumite judeţe. Acum vin noi facilităţi de software, putem include foarte multe facilităţi. Era greu pe un sistem vechi să îi faci doar up-date. Acum, colegii de la STS pot veni cu o variantă nouă şi modernă. Introducerea localizării prin GPS, nu prin triangulare, aduce mai aproape omul care sună la 112 de cei din echipele de intervenţie. Ştiind cât de dificilă este implementarea unui astfel de sistem, eu cred că va dura un an sau doi până când acesta va ajunge să funcţioneze la capacitate maximă”, a declarat Raed Arafat, pentru un post TV.
Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, apreciază iniţiativa Ministerului Afacerilor Interne ca fiind una utilă, date fiind provocările cu care se confruntă echipajele de salvare şi prim-ajutor în teren. „Este un proiect de modernizare a sistemului 112 la nivel naţional, pentru a răspunde noilor provocări. Vom face o analiză pentru a vedea ce echipamente sau programe informatice necesită să fie înlocuite, aşa încât echipele de salvare să beneficieze de toate facilităţile pe care le oferă noile tehnologii. De altfel, deja avem în dotarea salvamontiştilor echipamente de localizare a victimelor prin sistem GPS, dispozitive care se regăsesc şi la alte structuri”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara. Acesta a mai amintit că la nivelul judeţului nostru, în anul 2014, s-a înfiinţat un dispecerat integrat al situaţiilor de urgenţă, unde au fost înglobaţi operatori de la toate structurile de intervenţie şi prim-ajutor, ceea ce a dus la scurtarea timpilor de răspuns sub mediile înregistrate la nivel naţional. (N.Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc iar zvonerii că un personaj de la noi are ceva probleme cu o consilieră…

3 ore ago

Bulina albă

Ancuța Suciu, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a depla­sat personal la sediul Unifarm…

3 ore ago

Bulina neagră

Camil T., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic de…

3 ore ago

Controversata lege care amnistiază evaziunea sub un milion de euro, promulgată de Klaus Iohannis ­

Președintele Klaus Iohannis a pro­mulgat legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care…

3 ore ago

Așa, să tot înveți! Școală cu dotări moderne în comuna Gurasada

Magdalena Șerban Pentru modernizarea sistemului școlar în România, prin Planul Na­țio­nal de Redresare și Reziliență…

4 ore ago