Sindicaliştii au sunat adunarea!

Adriana Năstase

Câteva sute de sindicalişti membri ai celor mai mari cinci confederaţii sindicale au organizat ieri un miting antiguvernamental în Piaţa Victoriei.
Organizatorii acţiunilor de protest sunt Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Na­ţio­nală a Sindicatelor Libere-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Dialog social cu comunişti
Revendicările comune ale celor cinci con­federaţii sindicale sunt demisia guvernului, majorarea salariului minim la un nivel decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.”Prin protestul simultan al celor cinci confederaţii sindicale încercăm să atragem atenţia guvernului că dialogul original (n.r.-pe care îl adoptă acesta în prezent), care seamănă mai mult cu dialogul social făcut de comunişti, nu este forma adec­vată pentru o ţară membră a Uniunii Europene. Problemele legate de salariul minim, pro­ble­mele de fiscalitate, pensii, problemele legate de negocierea contractelor colective de muncă ar trebui să reprezinte o prioritate a guvernului, cum este şi la nivelul Uniunii Europene, iar în condiţiile actuale, faptul că suntem la peste 4 luni de la instaurarea acestui Executiv şi modul în care acesta a activat până acum, fiind fo­calizat mai mult pe nominalizări pe funcţii şi interese de grup decât pe funcţionarea corectă a întregii ţări şi a situaţiei legate de pandemie raportată la unităţi economice şi la cetăţeni, face ca doleanţa noastră acum să fie pur şi simplu una singură: schimbarea acestui gu­vern. Noi nu cerem schimbarea coaliţiei, dar soli­cităm schimbarea acestui guvern, care clar că nu are capacitatea de a răspunde aştep­tă­rilor cetăţenilor şi mediului economic. Toate par­tidele din coaliţie să propună o altă struc­tură guvernamentală, care să răspundă mai bine sau să fie sensibilă la aşteptările cetă­ţe­nilor”, a afirmat Bogdan Hossu, la începutul mi­tin­gului organizat de cele cinci confederaţii sin­dicale în Piaţa Victoriei.

HORECA suferă profund
Preşedintele CNS Cartel ALFA a apreciat că actualul Executiv nu e interesat de problemele cetăţenilor.”Nemulţumirea principală este că problemele arzătoare pentru oameni nu sunt în agenda acestui Guvern: mă refer atât la salariul minim – media europeană a salariului minim a crescut cu 0,9 euro pe ora de muncă, noi am crescut cu 0,4 euro, deci dispersia a crescut, deşi creşterea salariului minim ar fi fost un instrument suplimentar de venituri la bu­getul de stat. În acelaşi timp, tăierea vou­che­relor de vacanţă la bugetari şi la companiile cu capital majoritar de stat practic face ca sec­torul HoReCa să sufere profund legat de pers­pectiva de relansare economică, chiar dacă se dă drumul într-o formă sau alta. Faptul că la Legea pensiilor nu se aplică legea existentă, cea în vigoare, faptul că la Legea salarizării bugetare se doreşte o schimbare care de fapt nu are decât o gândire contabilă, de reducere a cheltuielilor, nu de rezolvare a problemelor, faptul că se doreşte o digitalizare de formă şi nu o digitalizare de fond, deci nu reforme de fond, de structură…sunt o multitudine de pro­bleme pe care Guvernul ar fi trebuit să le rezolve, inclusiv problema PNRR, care ar fi trebuit să reflecte aşteptările şi priorităţile naţionale şi care de fapt se pare că reflectă mai mult interese de grup”, a susţinut Hossu.
Bogdan Hossu a criticat Executivul şi pentru faptul că acesta nu a avut dialog cu sindicatele pe tema salariului minim european.
„După acţiunea de astăzi vom continua cu alte tipuri de acţiuni pe care le avem, legate de faptul că pe salariul minim european, deşi ar fi trebuit convocat Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, pentru că reprezentanţii Gu­ver­nului se duc să discute la Bruxelles la sfârşitul lui aprilie – şi problema era că în mod normal ar fi trebuit să se ducă după un dialog cu partenerii sociali şi după un mandat primit din partea Parlamentului – la ora actuală se vor duce pe baza propriilor lor opinii, care nu re­flec­tă o modalitate europeană de a găsi con­sensul în cadrul societăţii, pentru că salariul minim european este una din componentele Pilonului Social European. La noi chestiunea asta nu contează, este evident că Guvernul gân­deşte dictatorial, cu o mentalitate tipic ceauşistă”, a subliniat el.
Contactat, preşedintele Sindicatului Solida­ri­tatea Hunedoara, Cristian Iştoc, a declarat pen­tru MESAGERUL HUNEDOREAN că “acest gu­vern trebuie să plece. Să formeze alt executiv, această Coaliţie, dar oamenii aceştia care sunt în guvern acum nu ne reprezintă”.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

23 de minute ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

27 de minute ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

28 de minute ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

28 de minute ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

31 de minute ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

31 de minute ago