Categories: Comunitate

Şi la Răchitova e nevoie de cadastrare

Magdalena Şerban

Cadastrarea şi înscrierea terenurilor agricole în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară este o măsură obligatorie pentru accesarea fondurilor europene de către fermieri. Pentru accelerarea procesului, Guvernul României, printr-o ordonanţă de urgenţă, a stabilit o serie de măsuri de gratuitate prin care se va asigura realizarea acestui pas. Liviu Simedroni (foto), noul primar al comunei Răchitova, printre mulţi alţii din ţară, consideră că este un sprijin binevenit.
„Per ansamblu, există terenuri agricole necadastrate la nivel de comună. Am înţeles că pentru intabulare, unităţile administrativ-teritoriale vor primi finanţare din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), pe bază de contract anual de finanţare. Primăriile care au derulat deja lucrări de înregistrare sistematică a terenurilor agricole din fonduri proprii ştiu că pot primi cofinanţare din partea ANCPI, pentru a se asigura accelerarea ritmului de desfăşurare a lucrărilor. Însă, pe lângă terenurile agricole, e nevoie de intabularea clădirilor din domeniul public şi a drumurilor. Proiectele investiţionale nu prea mai poţi să le accesezi dacă nu faci dovada clară că eşti proprietar cu acte în regulă. Or, foarte multe nu beneficiază de cadastrare în momentul de faţă. Banii au reprezentat un impediment, mereu, costurile fiind ridicate pentru un simplu buget local”, spune Liviu Simedroni, primarul comunei Răchitova.
De precizat că ANCPI va asigura finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru toate cele 3.180 unităţi administrativ-teritoriale din România, prin utilizarea veniturilor proprii ale agenţiei. În acest an, bugetul alocat este în valoare de 90,7 milioane euro. Costurile totale pentru realizarea cadastrului agricol se ridică la 415 milioane de euro, dintre care 265 de milioane de euro provin din fondurile europene pe dezvoltare regională şi 150 milioane de euro de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Din 2020, subvenţiile nu se vor mai acorda pe unitatea de suprafaţă, ci pe exploataţie, potrivit legislaţiei europene.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

10 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

10 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

10 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

10 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

10 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

10 ore ago