Categories: Actualitate

„Şi-a legat destinul de mine în anul 2000 şi m-a aşteptat la borna 2000”

Natalia Bumbac

După mai bine de două săptămâni de la momentul în care a dat startul maratonului nautic pe Dunăre, Avram Iancu a avut parte de o surpriză nemaipomenită din partea echipei care-l susţine. Ajuns la borna 2000, după un efort epuizant, bibliotecarului din Petroşani nu i-a venit să creadă ce-i vedeau ochii.
A mai înotat cinci kilometri
„Azi am trăit cea mai frumoasă şi emoţionantă zi. Am avut parte de soare încălzitor care a compensat temperatura scăzută a apei din ţinutul Wachau, rămas şi el în urmă. Am plecat de la borna 2025 cu gândul la borna magică: 2000! Am mers bine 15 km. Ultimii cinci kilometri au fost infernali, cu vânt din faţă şi valuri neregulate care mă loveau întruna în cap. Kilometrii treceau cu greutate. Visam borna! Ultimii patru sute de metri păreau cât patru kilometri. Am ajuns! Mă ridic pe scara de piatră şi merg ţintă spre borna care era pe un fel de deal… terasamentul pistei de bicicletă. Am înaintat spre bornă şi am salutat borna magică! În acel moment am zărit dincolo… chipul zâmbitor al soţiei mele care alerga spre mine. Pentru moment am crezut că am vedenii. Era cât se poate de real… soţia mea care şi-a legat destinul de mine în anul 2000… mă aştepta la borna 2000. Oare cum aş putea să-i mulţumesc lui CANAH Hemp Essentials, susţinătorul principal al încercării mele de a străbate Dunărea, în premieră, doar în slip? Implicarea impecabilă, creativitatea şi făurirea surprizelor m-au măgulit. Fapt pentru care am mai înotat încă cinci kilometri, acumulând 30 şi pentru azi. Dumnezeu să vă dea sănătate! Vă mulţumesc în numele întregii echipe. Mulţumesc şi ţie Ancuţa, pentru mobilizare. Îmi era dor, dor, dor!”, a scris Avram Iancu pe pagina sa de Facebook. Acolo unde, zilnic scrie câte un mesaj despre experienţele prin care trece în timpul de când a pornit să parcurgă Dunărea înot.
Vrea să atragă tinerii către lectură
Hunedoreanul Avram Iancu şi-a propus să parcurgă Dunărea înot, de la izvoare la vărsarea în mare, fără costum de neopren, ceea ce înseamnă o premieră mondială. Bibliotecarul a luat startul în 19 iunie, în Munţii Pădurea Neagră, la confluenţa Râurilor Brigach şi Breg, de unde pleacă Fluviul Dunărea, sosirea fiind programată în 20 august la Portul Sulina. Până acum, alţi doi înotători au reuşit această performanţă, dar ei erau echipaţi în costume de neopren, unul dintre ei ajutându-se de labe de înot. O altă izbândă a petroşăneanului a fost pe 30 august 2016, atunci când a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii. După 18 ore de efort continuu, a parcurs cei 62 de kilometri de ape reci care despart Franţa de Marea Britanie, neavând costum de neopren. Aşa cum el însuşi a povestit, Avram Iancu s-a angajat în acest demers după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne, o călătorie fascinantă, căreia vrea să-i dea viaţă, din dorinţa de a le trezi interesul tinerilor faţă de lectură. Pe de altă parte, cursele sale de înot pe Dunăre pot fi urmărite cu ajutorul telefoanelor mobile, pe GPS. Astfel încât, întregul demers al înotătorului să poată fi o combinaţie între clasic şi modern, între carte şi Internet, două lucruri care se completează reciproc în opinia sa.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago