Serie „scumpã” şi grea pentru echipele hunedorene

Ciprian Marinuţ

Reorganizarea de către FRF a eşalonului trei le obligă pe ultimele două echipe hunedorene divizionare – FC Hunedoara şi Jiul Petroşani – la deplasări lungi şi costisitoare şi le aduce în faţă adversari complicaţi. Grupările din judeţ au rămas în seria a V-a a Ligii a III-a, însă în locul adversarilor din judeţele Arad şi Timiş, vor întâlni acum echipe din judeţele Satu Mare, Cluj şi Alba, din fosta serie a VI-a, iar costurile cu transportul vor creşte exponenţial.

Intenţii bune, rezultat haotic
După mai multe amânări provocate de situaţia financiară dificilă a majorităţii echipelor, Federaţia Română de Fotbal a anunţat, la finalul săptămânii, componenţa celor şase serii ale eşalonului trei, pentru noul sezon. Oficial, repartizarea făcută de FRF s-a realizat pe criterii geografice, cu intenţia de a diminua costurile cu transportul pentru echipe. Cum intenţiile bune ale FRF nasc, de obicei, monştri, rezultatul repartizării este unul haotic. În trei dintre cele şase serii, unele echipe vor avea ca adversare grupări situate la distanţe de 4-500 de kilometri, iar cheltuielile cu deplasările vor fi mai mari. Din păcate, FC Hunedoara şi Jiul Petroşani, ultimele două echipe hunedorene divizionare, au picat într-o astfel de serie „scumpă” şi vor avea costuri mai mari şi viaţă mai grea în noul campionat. Grupările hunedorene fac parte din seria a 5-a, care are 14 echipe şi următoarea componenţă: Olimpia Satu Mare, Plimob Sighet, Tricolorul Alparea, FC Zalău, Unirea Floreşti (FCM Turda), Sănătatea Cluj, Unirea Dej, Seso Câmpia Turzii, Europa Alba Iulia, FC Hunedoara, Jiul Petroşani, Naţional Sebiş şi Şoimii Pâncota. Există şi o excepţie de la regula distanţelor lungi, în seria a doua, în care sunt 10 echipe din judeţul Ilfov, cu distanţe între 10 şi 50 de kilometri între ele.
Drumu-i lung,
benzina-i scumpă…
În campionatul trecut, cea mai lungă deplasare a Jiului Petroşani era în jur de 220 de kilometri, la Beiuş, Arad sau Timişoara, iar pentru FC Hunedoara, aceste deplasări erau şi mai scurte, fiind în jur de 170-180 de kilometri. Acum, în noua serie, la meciurile de la Satu Mare şi Sighetul Marmaţiei, Jiul va avea deplasări de peste 400 de kilometri, iar FC Hunedoara, de peste 350 de kilometri. Deplasările medii din campionatul trecut, care erau în jur de 150 de kilometri, vor creşte acum la 250-300 de kilometri, pentru ambele echipe hunedorene. „Nu ne convine că vom avea aceste deplasări lungi. Suntem dezavantajaţi faţă de restul competitoarelor, pentru că vom avea costuri mai mari”, a spus un oficial al grupării din Petroşani.
Pe lângă distanţele mai mari, adversarii din noua serie sunt unii mai ambiţioşi decât în campionatul trecut. Olimpia Satu Mare şi FC Zalău au an de an pretenţii de promovare, iar Unirea Floreşti (FCM Turda) pune şi ea la cale un plan de promovare. În plus, celelalte echipe din serie sunt mai solide financiar şi, implicit, mai combative, decât grupările din judeţele Arad şi Timiş. Prin urmare, şi fotbalistic, misiunea celor două echipe hunedorene va fi mai dificilă.
Rămâne de văzut dacă FRF va menţine actuala structură sau va efectua unele corecturi şi dacă noile provocări vor avea efecte pozitive pentru echipele hunedorene. Startul campionatului Ligii a III-a este programat vineri, 31 august, iar tragerea la sorţi a turului este programată la finalul acestei săptămâni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.