Categories: Comunitate

Serbările de la Țebea, fără spectacol de muzică populară

Adriana Năstase

Serbările Naţionale de la Ţebea, de­di­cate memoriei lui Avram Iancu, se vor des­făşura în acest an pe data de 12 sep­tembrie, însă spectacolul tradiţional de muzică populară a fost scos din program din cauza măsurilor sanitare în vigoare, a precizat preşedintele Consiliului Jude­ţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Într-o familie înstărită
Decizia a fost luată vineri în urma unei în­tâlniri de lucru pe care reprezentanţii mai multor instituţii implicate în organizarea eve­nimentului au avut-o la Ţebea.
„Pe data de 12 septembrie 2021, la Ţebea, îl vom omagia pe Eroul Naţional Avram Iancu. (…) Având în vedere măsurile sa­nitare în vigoare, şi în acest an ceremonia va fi una restrânsă, fără spectacolul tradi­ţio­nal. Acest lucru nu ne împiedică să-l co­me­morăm pe Crăişorul Munţilor”, a anunțat preşedintele CJ Hunedoara.
CJ Hunedoara, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara şi Centrul de Cultură şi Artă Hunedoara, se vor im­plica în organizarea ceremonialului, a pre­ci­zat sursa citată.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti tran­sil­vă­nene luptătoare pentru emancipare so­cială şi naţională.
A fost unul dintre iniţiatorii şi orga­ni­zatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

14 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

14 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

14 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

14 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

14 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

14 ore ago