Categories: ActualitateFlash

Sentinţa în dosarul anului. Traian Berbeceanu, achitat, acuzatorii săi merg la puşcărie

Natalia Bumbac

Fostul şef al BCCO Alba, comisarul şef Traian Berbeceanu (foto), a fost găsit nevinovat în dosarul în care este învinuit de favorizarea unui grup infracţional organizat dar şi alte fapte. Acuzatorii săi, Ioan Mureşan, Nicolaie Cean şi Alin Muntean, cei care i-au fabricat dosarul, au primit în total 13 ani de puşcărie.

Sentinţa nu este definitivă
Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat sentinţa în dosarul în care sunt judecaţi Traian Berbeceanu şi acuzatorii săi. Magistraţii l-au achitat de toate acuzaţiile pe fostul şef al BCCO Alba, găsindu-i vinovaţi pe cei care i-au instrumentat dosarul. Astfel, fostul procuror şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi fals intelectual. Complicii lui Mureşan, poliţistul Alin Muntean şi fostul procuror Nicolaie Cean, au fost condamnaţi la patru, respectiv doi ani de puşcărie. În acelaşi dosar au mai fost judecaţi şi au primit sentinţe de achitare Anca Rusu, Ion Vasile Urs şi Mihai Adrian Mihalache, oameni de afaceri din judeţ. Doar Gheorghe Rusu a fost găsit vinovat de evaziune fiscală şi a fost condamnat la trei ani de închisoare. Sentinţa ÎCCJ nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, calea de atac urmând să fie judecată la aceeaşi instanţă de un complet de cinci judecători.

Vrea să revină la BCCO Alba
Verdictul dat de magistraţii ÎCCJ a fost previzibil pentru comisarul şef Traian Berbeceanu, care, de altfel, a declarat în toţi cei trei ani de la declanşarea cazului că este nevinovat. „Decizia magistraţilor este corectă, o aşteptam”, a afirmat Berbeceanu pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Întrebat dacă se va îndrepta împotriva statului român pentru a cere daune pentru perioada petrecută în arest preventiv, comisarul şef a spus următoarele: „nu voi face aşa ceva. Statul român nu mi-a făcut nimic. M-am îndreptat împotriva celor care sunt vinovaţi de ceea ce mi s-a întâmplat.” Traian Berbeceanu a mai spus că dorinţa sa cea mai mare este să revină pe postul de şef al BCCO Alba, printre colegii săi, de care a fost rupt de evenimentul nefericit.

Dosarele au fost conexate
Cazul Berbeceanu a început în octombrie 2013, atunci când comisarul şef a fost ridicat de mascaţi, anchetat şi trimis în arest preventiv, unde a stat o lună de zile, fiind urmărit penal într-un dosar instrumentat de DIICOT. În acel moment, fostul şef al BCCO Alba a susţinut că este nevinovat şi că totul este o înscenare, lucru pe care urmează să-l dovedească. La scurt timp, Berbeceanu a depus plângere la DNA împotriva acuzatorilor săi, Mureşan, Cean şi Muntean, iar în 2014 procurorii anticorupţie au declanşat ancheta împotriva celor trei. În acelaşi an, ambele dosare au fost trimise în judecată, cel în care era anchetat Berbeceanu la Tribunalul Bucureşti, iar cel al acuzatorilor săi la ÎCCJ. Magistraţii ÎCCJ au dispus conexarea celor două dosare, considerând că sunt strâns legate între ele, prin prisma persoanelor implicate, dar şi a felului în care au decurs evenimentele. Astfel, Traian Berbeceanu a ajuns să fie judecat în aceeaşi cauză cu călăii săi, având dublă calitate, de parte vătămată şi de inculpat.

A leşinat în sala de judecată
Pe parcursul judecăţii, magistraţii ÎCCJ au audiat peste 100 de martori, printre care s-au numărat şefi de instituţii de Apărare şi Ordine Publică, şefi de Parchete, sau servicii secrete, poliţişti, procurori, oameni de faceri, dar şi personaje ale lumii interlope. Dacă dosarul instrumentat de DIICOT se baza pe mărturiile unor interlopi care au declarat că au fost favorizaţi de Berbeceanu, în faţa completului de judecători de la ÎCCJ, aceştia au mărturisit cu totul altceva. Este şi cazul lui Cristian Litera, care a recunoscut în instanţă că a fost constrâns să dea declaraţii împotriva comisarului şef de procurorii de la DIICOT Alba atunci când se afla în arest preventiv, sub ameninţarea că îi vor fi arestate rudele. Acesta a mai spus că a semnat teancuri de declaraţii, fără să ştie conţinutul lor. Din cauza dezvăluirilor pe care le-au făcut martorii, la una dintre şedinţele de judecată, poliţistului Alin Muntean i s-a făcut rău şi a leşinat.
Dosarul Berbeceanu a ţinut cu sufletul la gură întreaga breaslă a poliţiştilor, fiind vorba de un coleg de-al lor, căruia sistemul, se pare, a vrut să-i pună pumnul în gură. Asta, pentru că înainte de a fi urmărit penal, fostul şef al BCCO Alba, aşa cum apare în rechizitoriul procurorilor, ar fi informat-o pe şefa DIICOT de atunci, Alina Bica, despre mai multe nereguli săvârşite de subordonaţii săi de la Direcţia din Alba, acesta fiind şi motivul pentru care Berbeceanu a ajuns să fie vânat de propriii lui colaboratori.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Cel mai tare i sa simtit lipsa accestui om ,mai ales in Deva,o sã se facã in sfârsit ordine in oras si scãpãm de asa zisi interlopi analfabeti de fapt care nu stiu cât e 2+2,cinste tie comisare,semnat Nagy Stefan Radu..

  • Sa-i sugi p..a ba Naghi. Nu o sa mai fie sef niciodata, iar pe anumiti interlopi, printre care si Litera si Pera, el i-a sprijinit. Din nou l-a ajutat madam Kovesi.

  • Ionica, esti clar si matale ceva borfas, altfel nu se explica atitudinea lu' matale. Nicio problema, va va linisti Berbeceanu pe toti si va face statiune din Deva, asa cum a fost acum cativa ani. Se pare ca din nou s-a cam umplut de borfasi orasul.

  • Si inca ceva: o sa fie sef mai ceva decat a fost, asta ti-o spun eu. No acu' poti sa ma injuri cat vrei. ;)

  • Da Kusturica sa-mi s..i p..a si tu si mata, iar Berbecul sa ma pupe-n cur. N-arw ce sa-mi faca mie.

  • Gramatica va omoara: ma-ta se scrie corect. La puscarie! Plina lumea de analfabeti, dar cu tupeu sa scrie magarii. Ionele, esti un prost, ma !

  • Sa ne iei coaielle-n gura la toti , oameni astia au 7 ani de acasă , si nu iti vorbesc urat , iti transmit eu încă odată : luaniai coaielle-m gura Hahaha

  • Pentru toti astia care-i luati apararea acestui militian, care viola femei, si fabrica dosare, numai sa-si cladeasca cariera:sa imi sugeti pistonul, si voi si mamicile voastre! Si pentru ca stiu ca o sa spuneti ca sunt interlop, va rog, pe astia care aveti fete, sa le intrebati si pe ele, poate sunt interesate.....

  • Ce zici "nuta" urmatoarea fraza e corecta, din punct de vedere gramatical? "sa ma saruti in fund"

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

23 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

23 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

23 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

23 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

23 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

23 de ore ago