Categories: Comunitate

Seceta şi lipsa hranei coboară sălbăticiunile din munte

Maximilian Gânju

În ultima lună, în Valea Jiului, au fost înregistrate mai multe situaţii în care animalele sălbatice au coborât până în zona urbană în căutare de hrană. Medicii veterinari spun că nu trebuie să mai mire pe nimeni asemenea „întâlniri”, iar reprezentanţii vânătorilor spun că nu animalele intră pe teritoriul nostru, ci noi l-am invadat pe al lor.

Mistreţi şi urşi ajunşi în oraş
Un porc mistreţ care a coborât din zona cartierului Maleia de la poalele Parângului, a distrus o cafenea din centrul Petroşaniului, în urmă cu circa o lună de zile. Animalul sălbatic a ieşit din codru în căutarea hranei şi în zona populată a fost încolţit de câinii fără stăpân, care l-au gonit până în centrul municipiului. Speriat, porcul a spart vitrina unei cafenele pentru a scăpa de câini, incidentul fiind surprins de camerele video din centrul localităţii. Un urs dă târcoale de mai multă vreme gospodăriilor izolate din zona estică a Petroşaniului, iar oamenii caută metode pentru a ţine animalele la distanţă. Fenomenul îngrijorător nu trebuie să mire prea mult, spun specialiştii, în condiţiile în care sălbăticiunile au rămas fără hrană. „Iarbă practic nu mai este din cauza căldurii şi secetei. Fructele de pădure, ciupercile care fac parte din alimentaţia zilnică şi de bază a urşilor în această perioadă, sunt culese. Este şi normal ca animalul să-şi caute în alte locuri hrana atât timp cât el se duce în habitatul lui unde era obişnuit să-şi găsească mâncare şi constată că nu mai are. E îngrijorător, dar nu trebuie să fim miraţi dacă ne vom trezi că o să vedem urşi la containere şi la noi”, explică medicul veterinar, Octavian Popescu.

Noi suntem invadatorii
Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Hunedoara, Jan Dorin Calciu, spune că habitatul animalelor sălbatice s-a restrâns. „Nu sălbăticiunile sunt cele care intră pe teritoriul nostru, ci noi am intrat pe teritoriul lor. Ele nu ne intră în curţi, ci curţile sau deplasat spre păduri. Uitaţi-vă la Petroşani, la Hunedoara şi la Deva, intravilanul este peste tot. Adevărul este că vânatul are tot mai puţine locuri în care să aibă linişte, să nu fie deranjat. Oamenii şi-au construit cabane în habitatul lor, au câini, mai sunt unii care dau drumul la câini aşa zişi comunitari în pădure şi aşa bulversăm tot.
Pădurea mai este deranjată de culegătorii de fructe, de păşunatul necontrolat, de tăierile de lemne. Asta e marea tragedie”, explică, Jan Dorin Calciu.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o oră ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o oră ago