Categories: Actualitate

Şcoala Specialã din Pãclişa, în prag de închidere

Cristina Ghenea

Şcoala Specială de la Păclişa este în pericol de a fi desfiinţată, din cauza scăderii drastice a numărului de elevi înregistrată în ultimii ani. Cele 13 cadre didactice care predau în această unitate au decis să-şi asume riscurile şi să rămână alături de tineri, atât cât se va mai putea.

Analiză la faţa locului
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara şi profesorii de la Şcoala Specială Păclişa au analizat ieri situaţia în care se află în prezent unitatea de învăţământ. Dacă anul trecut şcolar, aici învăţau în jur de 55 de tineri, acum au mai rămas 48, iar din toamnă vor mai fi doar 35. Asta, pentru că şcoala respectivă îi deserveşte pe tinerii cu deficienţe mintale severe de la Centrul de Recuperare din localitate, iar pe măsură ce trec anii şi aceştia termină cele 10 clase obligatorii, şcoala rămâne fără elevi. „Acum sunt, în total, şapte clase. Câte una de a VI-a, a VII-a şi a VIII-a şi câte două de a IX-a şi a X-a. Împreună cu profesorii, am decis astăzi (n.r. ieri), ca deocamdată, să nu închidem şcoala, însă cadrele didactice au fost înştiinţate de existenţa acestui risc în următorii doi ani. Au hotărât, totuşi, să rămână alături de elevi, iar în cazul închiderii şcolii, urmează să le asigurăm posturi în alte unităţi de învăţământ din judeţ“, a declarat Alexandru Lăutaru, şeful IŞJ Hunedoara.

Singura din judeţ
Şcoala Specială de la Păclişa este singura unitate de acest profil de la noi din judeţ, unde pot învăţa persoanele cu deficienţe mintale severe. Cei care suferă de astfel de afecţiuni mai pot fi şcolarizaţi doar în centrele de pedagogie curativă de la Simeria şi de la Hunedoara, unde sunt organizate cursuri bazate pe metode specifice alternative. Persoanele de la Centrul de Recuperare din Păclişa au vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani şi majoritatea au fost abandonate de familiile lor.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

12 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

12 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

12 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

12 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

12 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

12 ore ago