Categories: Actualitate

Şcoala pusă-n cui

Simularea evaluării naţionale a scos la iveală nivelul jalnic de pregătire al elevilor din întreaga ţară, iar judeţul Hunedoara a ieşit mototolit rău, între ultimele 12 judeţe, cu o medie puţin peste 44 la sută. Acum, sigur, se toarnă cenuşă în cap cu găleata, dar asta nu înseamnă nimic şi nu dă dram de speranţă că lucrurile se vor îndrepta curând.
Rezultatele de la această simulare confirmă un lucru bine ştiut: tot ceea ce s-a făcut în sistemul românesc de învăţământ, în ultimii 24 de ani, este prost. E simplu să faci declaraţii prin care să explici că elevii sunt vinovaţi, că nu se mai implică, nu-i mai interesează şcoala, nu mai vor să pună mâna pe carte. E simplu, dar şi departe de realitate.
Din 1990, până acum, sistemul de învăţământ românesc a fost prins în capcana unor repetate şi rareori isteţe modificări şi reforme. De la an la an, de la ministru la ministru, dascăli şi elevi au fost prinşi într-un tăvălug de reguli mereu noi, astfel încât a devenit aproape imposibilă stabilizarea unui parcurs de învăţare şi examinare inteligibil, pe termen lung, care să permită pregătirea din timp pentru etapele şcolare.
Planurile de învăţământ au fost mereu schimbate, până au năucit întreg sistemul. Modificări importante s-au făcut şi în 2001, şi în 2003, şi în 2004, şi în 2005, şi în 2009, iar specialiştii spun că aceste schimbări nu au avut un rol stabilizator, ci numai au încurcat mereu lucrurile.
Ţinem minte că atunci când s-a pus în practică examinarea elevilor la un nivel mai omenesc, nu la limita inferioară, a fost o adevărată tragedie naţională, mai ales la examenul de bacalaureat. A fost un experiment dur, dar rezultatele lui ar fi trebuit să aducă o schimbare radicală, găsirea unor soluţii care să reaşeze învăţământul românesc pe principii serioase. Din nefericire, soluţia găsită a fost aceea de a reduce nivelul de examinare, pentru a mări procentele de promovabilitate.
Dacă suprapunem aceste neinspirate decizii peste salarizarea umilitoare a cadrelor didactice, obţinem exact ceea ce avem acum: un învăţământ submediocru, lipsă de preocupare pentru activarea unor soluţii viabile, delăsare şi asaltul incompetenţei în multe locuri.
S-au anunţat inspecţii şi analize la sânge în şcoli. Şi ce se va rezolva, când problemele nu sunt punctuale, ci generale? Ca de obicei, mai nimic.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

2 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

2 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

2 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

3 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

3 ore ago