Schimbãri cu cântec la conducerea şcolilor

05petre marginean (25) 

Nicolle Ebner

Liderul PC din judeţul Hunedoara, Petru Mărginean (foto), arată cu degetul în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, pe care-l învinuieşte că schimbă directorii de şcoli pe criterii politice, fără să ia în calcul profesionalismul.

Au renunţat la un director bun….
„La Şcoala Generală din Turdaş, fostul director (PSD), lăudat pentru activitatea şi rezultatele obţinute în perioada cât a fost managerul şcolii, a fost înlocuit cu o reprezentantă a PDL, care a avut probleme cu justiţia, fapte consemnate în cazier. Ce poţi înţelege din această mutare? În nici un caz că se promovează valorile şi profesionalismul în învăţământul hunedorean. Oare inspectoratul şcolar ştie pe cine a pus să se ocupe de educaţia copiilor din comuna Turdaş? Şi dacă ştie, cum poate face acest lucru?”, se întreabă Petru Mărginean. În aceeaşi notă, am primit o sesizare şi din partea unui cititor al MESAGERULUI HUNEDOREAN: „La Şcoala generală din Baru, noul director a fost numit ilegal. Nu se respectă statutul cadrelor didactice, în sensul că nu corespunde gradul didactic. Noul director ar trebui să aibă gradul II, dar are doar definitivat. Am sesizat şi inspectoratul şi sindicatul, dar nu am primit nici un răspuns”, se arată în sesizarea primită la redacţie.

…pentru unul cu cazier
Inspectorul şcolar general, Sorin Radu, declară că în cazul numirii de la Turdaş, a fost indus în eroare de către colegii care i-au recomandat noul director. „Şi fostul director avea contract de management provizoriu, care a expirat luna trecută, dar fiind membru PSD, am încercat să evit speculaţiile cum că-l protejez, pentru că este colegul meu de partid. Prin urmare, am căutat altă soluţie pentru postul de director al şcolii. Abia după ce am numit noul conducător, de la PDL, am aflat că are cazier. Am cerut să ne aducă actele spre analiză şi vom lua măsuri, în funcţie de gravitatea condamnării. Este posibil să rediscutăm propunerea în Consiliul de Administraţie”, declară şeful învăţământului din judeţul Hunedoara.

Doar 18 schimbaţi, din 111
În ceea ce proieşte Şcoala Generală din Baru, Sorin Radu susţine că aici se impunea o schimbare a fostului director, la care s-a constatat o serie de lipsuri în activitatea didactică şi managerială. „Am considerat că merită să dăm o şansă şi să acordăm încrederea noastră unui cadru didactic tânăr. Dacă va confirma, e bine, dacă nu, îl putem schimba oricând”, afirmă inspectorul general şcolar. Contractul este încheiat pe o perioadă determinată de un an, până la organizarea concursului pe post. Asta se poate întâmpla luna viitoare, sau în primăvara anului următor, în funcţie de cum decide ministerul. În judeţul Hunedoara sunt 111 manageri şi directori adjuncţi de şcoli, care au contracte provizorii de management. Dintre aceştia, au fost schimbaţi doar 18, mai exact, doar opt, pentru că opt au ieşit la pensie iar doi au renunţat de bună voie la posturi, dându-şi demisia.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.