Scandal în şedinţa Consiliului local Deva pe tema transportului public din municipiu. Proiectul transportului urban, în chinurile facerii

Natalia Bumbac

Strategia prin care primarul Devei, Petru Mărginean, intenţionează să modernizeze serviciul de transport public local din municipiu nu va fi aplicată deocamdată. Proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, 27 februarie, a Consiliului Local Deva, prin care s-a propus aprobarea documentaţiei de atribuire a contractului de delegare a serviciului, nu a fost votat. Majoritatea consilierilor prezenţi s-au abţinut de la vot, doar patru dintre ei acordând un vot favorabil.
Devenii, nemulţumiţi de starea vehiculelor
Totul a plecat de la observaţiile făcute de consilierul local Marian Muntean pe marginea documentaţiei întocmite pentru acest proiect. Potrivit consilierului amintit, există mai multe inadvertenţe între studiul de oportunitate şi caietul de sarcini în baza căruia serviciul de transport public local va fi concesionat către operatorul de transport. Marian Muntean a criticat studiul de oportunitate efectuat de AM Project Design&Consulting, o firmă din Bucureşti, afirmând că nu corespunde realităţilor din teren. Şi caietul de sarcini a fost trecut prin filtrul critic al consilierului, care a încercat să sugereze că a fost întocmit „pentru cine trebuie”. Marian Muntean a mai adus o serie de explicaţii, potrivit cărora, dacă documentaţia ar fi aprobată în Consiliul Local, există riscul ca licitaţia să fie contestată în instanţă de firmele participante, în acest fel, blocându-se întregul demers.
În replică, primarul Petru Mărginean a afirmat că nu există nici un motiv de amânare, deoarece documentaţia a fost publicată pe site-ul primăriei de mai multă vreme, iar observaţiile trebuiau făcute până acum. Acesta a mai subliniat că nu doreşte să atace actualii operatori de transport, prin impunerea unor condiţii pe care ar trebui să le îndeplinească, doar că modernizarea transportului public este obligatorie. Mărginean a mai citit o listă cu sesizările venite de la cetăţeni, unde era descrisă starea jalnică în care se află vehiculele utilizate pentru transportul public din Deva, susţinând că proiectul nu mai suportă nici o amânare.
Este nevoie de investiţii consistente
Într-un final, după o serie de ironii şi replici acide între Marian Muntean şi primar, toată lumea a declarat că se doreşte binele cetăţenilor şi că lucrurile trebuie făcute cu cap, astfel încât să nu mai fie loc de interpretări. Proiectul picat în şedinţa de vineri urmează să fie supus aprobării cu altă ocazie, în urma „consensului” dintre aleşii locali deveni. Potrivit studiului de oportunitate întocmit de firma din Bucureşti, operatorul de transport care va fi desemnat în urma licitaţiei pentru asigurarea transportului public local din Deva va trebui să facă investiţii consistente în ceea ce priveşte vehiculele, dar şi echipamentele necesare pentru a supraveghea ordinea în rândul călătorilor. Totalul sumei vehiculate de specialiştii care au oferit consultanţa şi care a fost stipulată în caietul de sarcini se ridică la aproximativ 1,8 milioane de euro.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Ce oferă Marian Muntean, prin firma sa de transport, este o bătaie de joc. Se știe că microbuzele sunt într-o stare jalnică și nu sunt acoperite toate traseele din oraș.

  • Vrem autobuze noi nu microbuze jalnice,urat mirositoare care ne pun vietile in pericol,Care clar trebuiau casate si care au pe unii soferi care i au luat peste picior pe deveni!vrem ca la alba iulia sau bucuresti sau sibiu sa fie transportul nu ca intr-o comuna...

  • Trebuie sa se termine cu bataia asta de joc care se numeste transport public local in Deva.Vedea-l-as pe patronul Munteanu circuland cu jegurile lui de microbuze zilnic si indurand jignirile soferilor( unii care au trecut bine de 65 de ani!).De ce in Alba Iulia se poate circula civilizat (masini mari,soferi cu uniforma, aer conditionat) si la noi nu!Ne-am saturat de firma acestui Munteanu, eternul candidat si eternul perdant!!!

  • sa se ocupe doar de handbal in Deva , nu si de transportul in Deva.
    Situatia e penibila, si el crede ca noi suntem papagalii lui sa-i platim 1.6 lei pe bilet cand in alte orase e intre 1 leu si 1.3 lei pe bilet calatorie. In picioare si pe bani.inghesuit si pe bani, cu manele(sau muzica proasta) si sa mai platesti si biletul, sa te supere(jigneasca) soferul si sa iti ceara si banii? Sa fii inghiesuit si sa mori de cald vara si sa nu poti cobora la Miorita din cauza inghiesuielii sau din cauza ca nu ai strigat spre sofer la timp "COBOARA"!iar soferul sa te lase sa cobori taman la Lido sau la Opera!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago