Categories: FlashReportaj

Sãrbãtorile de la Ţebea au pivotat în jurul preşedintelui Bãsescu

Volodia Macovei

Serbările Naţionale de la Ţebea din acest an au fost mai puţin populate, numai vreo 5.000 de oameni participând la eveniment, în ciuda vremii grozave. O sărbătoare în care nu s-au mai ţinut discursuri la mormântul lui Avram Iancu, dar la care s-a huiduit programat împotriva preşedintelui Traian Băsescu. O sărbătoare bine organizată, nelipsind micile atitudini de circ regizate.
Liderii USL au lăsat Ţebea deoparte
Victor Ponta şi Crin Antonescu, liderii USL, au şters de pe listă acest mare eveniment românesc, probabil preocupaţi fără respiraţie de soarta ţării. Din Guvern, au fost prezenţi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Ca lideri importanţi de partide politice nu am avut ce număra, principalele prezenţe fiind cele ale lui Vasile Blaga, preşedintele PDL, şi Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară. Extrem de firav, am spune. De pe plan local, nu a lipsit aproape nimeni, de la prefect, până la şefii de instituţii şi primari.
Evident, întreaga atenţie a fost captată de venirea preşedintelui Traian Băsescu, cel care a absentat de la manifestare în ultimii ani. Acesta a venit însoţit de soţia sa, Maria Băsescu, şi a fost primit de o gardă de onoare formată din soldaţi ai batalionului de vânători de munte „Avram Iancu” din Brad. În timpul slujbei religioase, ţinută la mormântul lui Avram Iancu, Băsescu a fost flancat de prefectul Sorin Vasilescu şi preşedintele CJ Hunedoara Mircea Moloţ.
Un marş stins
Înainte de venirea preşedintelui, a sosit la locul manifestării mult povestitul marş condus de Laurian Stănchescu. Din pleiada de vedete şi zecile de oameni anunţaţi ca participanţi la deplasarea organizată de Stănchescu şi Consiliul Judeţean Hunedoara, între care figurau gimnasta Corina Ungureanu şi pugilistul Leonard Doroftei, la Ţebea a ajuns protagonistul mişcării şi vreo trei-patru persoane care îl însoţeau. Şi, vai nouă, dacă la conferinţa de presă de la CJ, Stănchescu ne-a uimit, venind cu picioarele goale, sosirea din marş a fost făcută, totuşi, în încălţări, lăsându-ne să respirăm uşuraţi.
Huiduieli profesioniste
Partea de circ a evenimentului a fost asigurată de un grup bine poziţionat de persoane care au avut ca misiune să-l huiduiască pe preşedinte. Parte din grup a avut şi misiunea suplimentară să-l urmeze pe Băsescu prin tot periplul printre oameni, asigurând un fond de lozinci răguşite, strigate mereu din spatele alaiului.
Dincolo de acest circ, preşedintele României a făcut un traseu aproape complet printre oameni, principala oprire fiind la un cort imens ridicat de Primăria Arad. Acolo, Băsescu a fost invitat la masă, a ciocnit un pahar, a ascultat muzică populară şi a dansat. În apropiere, oamenii s-au bucurat de fasole cu ciolan, unii dintre ei chiar prea mult, dacă ar fi să ne luăm după cum îşi umpleau castroanele şi apoi le duceau şi le puneau în găleţi, probabil, pentru vremuri mai grele.
Între corturi politice şi târguială
Partidele politice s-au gospodărit după venituri, ridicând corturi mai mici sau mai mari, cam după procentele din parlament, dacă ar fi să observăm că USL a avut nevoie de un şir întreg de corturi, nu numai de unul. În corturile politice s-a mâncat, s-a băut şi s-a discutat politică, majoritatea formaţiunilor îmbiind trecătorii cu pliante, fructe sau simple sloganuri.
În rest, târg ca orice târg, cu icoane, sârme de prins părul, mici, bere, fripturi şi altele asemenea. O sărbătoare parcă mai stinsă ca în alţi ani, dar, felicitări organizatorilor, fără interminabilele discursuri sforăitoare de la mormântul Crăişorului.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • carevasazica, huiduitul lui basescu a fot aranjat, altfel, oamenii nu il huiduiau, ca doar il iubesc pe nemernic ...
    noi, romanii, care avem atat de mult de suferit din cauza lui, nu sti sa il huiduim, decat daca ne pune si ne organizeaza cineva.
    cata marsavie !!!

  • Mesaj urgent pentru functionarii statului si politicieni !1!

    Incepand de astazi, voi protesta in fiecare zi pentru a se majora salariul minim pe economie la 1000 de euro lunar , pentru a se respectat art.47 din Constitutia Romaniei referitor la un trai decent al fiecarui cetatean care traieste si munceste in Romania !

    Justitiarul de Hunedoara

  • @gigi: ce te astepti. Autorele articolului, motu si halmagean sunt pedelaci basisti vechi. Doar rupavili, justitiarul, e neutru doar ca el e cam sarac cu duhul.
    :)

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

18 ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

18 ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

18 ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

18 ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

18 ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

18 ore ago