Categories: Fara bascalie

Şansa egală se numeşte noroc (II)

Pentru o mare parte a părinţilor din provincie, o facultate ca arhitectura, care cere aproape obligatoriu pregătire înainte de admitere, este prohibitivă. Situaţia poate să pară uşor extremă, dar taxele pentru cămin, cantină (sau blamatul fast-food), transport în comun, tren pentru venit şi plecat de acasă, în actualul context economic, reprezintă o realitate pe care orice părinte o ia în calcul şi socoteşte anii de facultate ai fiului/fiicei folosind vechile iniţiale milităroase AMR – au mai rămas… Aia mare a terminat, mai am doi ani cu cea mică şi gata, îmi spunea un cunoscut, bucuros că nu mai are mult şi scapă de cheltuieli, aparent insensibil că anii trec din viaţa lui. Sigur, soluţia există şi pentru cei din oraşe mici. Se poate renunţa la facultatea cu ştaif şi se alege o secţie IDD sau cursuri universitare de zi în facultatea privată din urbea de domiciliu, se ia cumva o diplomă şi apoi se urmăreşte integrarea în sistem. Pregătirea a fost însă mediocră, iar performanţa instituţiei sau a firmei care a angajat absolventul poate avea de suferit, comparativ cu a uneia dintr-un oraş mai mare. Iar de aici este deja o altă discuţie, cu trimitere spre şansele de prosperitate şi realizare profesională dintre Deva şi Bucureşti, de exemplu.
Poate fi mai complicat şi mai costisitor dacă studentul vine de la ţară. Risc să fiu sarcastic – e bine totuşi că piaţa nu răspunde cererii sau, la rigoare, nu încearcă să echilibreze inechităţile prin facultăţi înfiinţate la Urecheşti, să spunem.
Inegalitate de şanse? Binenţeles că da, a izbucnit un universitar de la o facultate bine cotată, dar dintr-un oraş mediu. Nu avem resursele care există doar în câteva centre importante. Ca să mă documentez, trebuie să merg la Bucureşti sau la Cluj. Timp, bani cheltuiţi, disconfort psihic, de care scapă în mare măsură colegul meu stabilit acolo. Nu sunt la fel de multe bursele de studii, nu există o la fel de mare tangenţă, văzută ca oportunitate de colaborare, cu instituţii similare occidentale. Se poate compensa, dar cere efort, bani.
Şi nici şansa nu ar trebui eliminată, poate cu numele schimbat în noroc.
(text apărut în revista „Dilema veche”, anul VII, nr. 310 – 21 ianuarie 2010)

AddThis Website Tools
MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURIBÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat cârcotașii și vorbesc acum pe la colțuri că o duduie i-a convins pe…

o oră ago
Bulina neagrăBulina neagră

Bulina neagră

G.T., din Valea Jiului Pentru că este cercetat pentru implicare într-un grup infracțional care vindea…

o oră ago
Bulina albăBulina albă

Bulina albă

Marius Szabo, șef Serviciu APIA Hunedoara Pentru că a revenit pe post, șef Serviciu Autorizare…

o oră ago
Am avut dreptate! Veronica s-a întors!Am avut dreptate! Veronica s-a întors!

Am avut dreptate! Veronica s-a întors!

Veronica Topor (foto) și Marius Szabo, cei doi șefi de la APIA Hunedoara cercetați în…

o oră ago
Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecțilorRăsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților

Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților

Ipoteza conform căreia un interlop român ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și…

o oră ago
Elena Udrea, liberă după 3 ani de închisoareElena Udrea, liberă după 3 ani de închisoare

Elena Udrea, liberă după 3 ani de închisoare

Judecătorii au decis eliberarea din închisoare a Elenei Udrea, respingând contestația DNA. Ea avea de…

o oră ago