Categories: Actualitate

Salvamontiştii din Straja au intervenit la peste 120 de accidente

Maximilian Gânju

Echipa Salvamont Lupeni a realizat o statistică cu privire la numărul de intervenţii în Staţiunea Turistică Straja, iar numărul turiştilor care au nevoie de ajutorul salvatorilor este în continuare ridicat. Cele mai multe accidente se produc din cauza indisciplinei pe pârtiile de schi.
”În ultima lună am avut peste 120 de intervenţii, cu peste 160 de evacuări cu echipajele SMURD. O scădere uşoară am avut. Este totuşi destul de greu să-i sensibilizezi, să-i duci într-acolo încât să fie atenţi. Să-şi adopte viteza în funcţie de priceperea în ale alunecării, să fie atenţi ori să-şi aleagă traseul în funcţie de capacitatea lor de deplasare pe zona schiabilă. De aici s-au întâmplat majoritatea accidentelor, din cauza nerespectării conduitei elementare de comportament pe zona schiabilă. Cel din deal îl fereşte pe cel din vale, nu se staţionează pe pârtii, pe ruperile de pantă”, a declarat George Resiga (foto), şeful Salvamont Lupeni-Straja.
Un număr tot mai mare de accidente se înregistrează şi în rândul turiştilor care se dau cu sania, mai ales că Straja are pârtie omologată pentru sanie. ”Avem de furcă cu acele boburi de plastic cu un «ieşind» de plastic în spate. Se dau cu acele săniuţe şi unde apar hopuri pe zona de săniuş, ei vin cu spatele direct în acel spătar şi se accidentează”, a explicat şeful salvatorilor montani din vestul Văii Jiului. În acest moment sunt circa 1.000 de turişti în Straja, însă numărul lor va exploda la sfârşit de săptămână. Salvamontiştii sunt mobilizaţi pentru a răspunde solicitărilor, în condiţiile în care se estimează că vor fi pe pârtiile de schi peste 2.000 de turişti.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

3 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

3 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

3 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

3 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

3 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

3 ore ago