Categories: Comunitate

S-au încins motoarele economice în Parcul Industrial Hunedoara

Magdalena Şerban

Pentru conducerea Parcului Industrial Hunedoara, anul 2013 reprezintă cea mai bună perioadă înregistrată până în prezent, atât din punct de vedere al procesului investiţional, cât mai ales a cifrelor generate la buget.

Staţie trafo nouă
„Am încheiat 2013 pe plus, cu un uşor profit de peste 30.000 de lei. Însă ceea ce e şi mai important de amintit este regimul investiţional major pe care l-am parcurs anul trecut, investind într-o staţie trafo – staţia nr. 2 – şi în reabilitarea reţelelor electrice din surse proprii de finanţare, care însumează 600.000 de lei. Era vital un astfel de sacrificiu financiar, deoarece este cunoscut faptul că în perioada 2004-2012, în Parc au venit diverşi agenţi economici, care, în cea mai mare parte, au renunţat la investiţiile propuse şi implicit la contractele de concesiune, din cauza inexistenţei unei banale, dar necesare branşări la reţeaua de alimentare cu energie electrică”, afirmă Valeriu Bejinariu (foto), directorul general al Parcului Industrial Hunedoara. Acesta mai spune că în urma modernizărilor implementate, instituţia a rămas cu un credit  contractat pe o perioadă de şapte ani, pentru care se achită circa 7.000 de lei, lunar, atât cât reprezintă rata de rambursare, plus dobânda.

Energie electrică mai ieftină
Pe de altă parte, un mare plus al anului curent este faptul că în urma negocierilor purtate de conducerea Parcului Industrial Hunedoara cu reprezentanţii Electrica, s-a obţinut un tarif cu 22 de procente mai mic decât cel contractat iniţial, pentru energie. „La preluarea mandatului, preţul pe un MW era de 248 de lei. În vara anului trecut, am reuşit să renegociez tariful la 218 lei pe MW, iar de curând, în urma altor negocieri, am ajuns la un tarif de 193 de lei pentru un MW. Bineînţeles, la acest preţ se adaugă taxele impuse de ANRE”, mai arată directorul Bejinariu.

Transformatoare vechi de patru decenii
Dar nu totul e numai pe roze, există şi probleme. Asta, din cauză că staţia electrică nr. 1, moştenită de la vechiul combinat siderurgic şi cu o activitate de peste 40 de ani, a început să clacheze, Parcul putând rămâne oricând, fără energie electrică. „Ca urmare a reviziei anuale realizate luna trecută, cele două transformatoare care echipează staţia nr. 1 au fost catalogate a fi la pământ, putând ceda în orice secundă. Din acest motiv, am depus pentru şedinţa de Consiliu Local din 27 februarie, documentaţia pentru obţinerea avizului achiziţionării din surse proprii, cu banii jos, a unui transformator nou, cu o valoare de 70.000 de lei, la care se adaugă manopera aferentă instalării, de aproximativ 3.500 de euro. Astfel, va fi înlăturat unul dintre cele două transformatoare vechi, adică, cel mai afectat de uzură. Celălalt va rămâne în vizorul nostru, iar când vom identifica o posibilă sursă de finanţare, îl vom înlocui”, subliniază Valeriu Bejinariu.

Parcare pentru autoturisme
În ce priveşte amenajarea unei parcări destinate maşinilor mici, necesară nu doar celor care tranzitează Parcul ca vizitatori, ci mai ales angajaţilor de aici, vestea bună se va contura cât de curând. „În martie, încredinţăm, în urma unei licitaţii publice, societăţii Crawford, o suprafaţă de teren fără utilităţi, în vederea amenajării unei parcări pentru maşinile mici. Având la dispoziţie această parcare, automat se va debloca şi drumul uzinal, astfel încât să nu existe probleme de acces în cazul unor intervenţii în situaţii de urgenţă. Acesta este deseori blocat de autoturisme, deoarece nu există parcare exterioară şi lumea nu are unde să-şi lase maşinile. Parcarea pentru TIR-uri este rezolvată demult”, mai declară directorul general al Parcului Industrial.

Urmează investiţii şi noi locuri de muncă
Întrebarea cea mai arzătoare, legată de crearea unor noi locuri de muncă pentru hunedoreni, şi nu numai, are răspuns pozitiv tot în acest an. „Patru agenţi economici demarează lucrările la halele de producţie care se vor amenaja pe terenurile concesionate anul trecut, astfel încât în partea a doua a anului să putem avea angajări. Se preconizează circa 200 de noi locuri de muncă. În ceea ce priveşte gradul de ocupare, trebuie precizat că Parcul Industrial mai are în momentul de faţă 2,3 hectare disponibile, cantonate în trei parcele consecutive. Gradul contractual de ocupare, cel de 90 la sută, înregistrat anul trecut, se va transforma în 2014 în grad real de ocupare, deoarece conform caietului de sarcini, agenţii economici îşi vor demara investiţiile asumate”, spune, în încheiere, Valeriu Bejinariu.

De ce Parcul Industrial Hunedoara?
Pentru că:
– acordă stimulente semnificative cum ar fi scutiri la taxe şi impozite locale pe clădiri şi terenuri, în interiorul parcului; terenurile dispun de Acord de mediu, studii geo şi topo care pot fi puse la dispoziţia investitorilor, în mod gratuit;
– oferă următoarele preţuri: Taxa concesiune (redevenţă): minim 0,10 euro/mp/an,
Taxa administrare: 0,09 euro/mp/lună, exclusiv TVA.
– acordă următoarele facilităţi: primele 3 luni, concesionarul este scutit de la plata taxei de administrare, urmând ca diferenţa de până la 24 de luni, respectiv următoarele 21 de luni, concesionarul să achite 0,06 euro/mp/lună, fără TVA din această taxă. Din luna 25 şi până la 49 de ani se va achita o taxă de 0,09 euro/mp/lună, fără TVA.
– după îndeplinirea, timp de 2 ani, a obligaţiilor contractuale, investitorii au posibilitatea de a achiziţiona parcelele care fac obiectul concesiunii, la un preţ stabilit în urma procedurii de evaluare.
– concesionarii dispun de toate utilităţile: energie electrică, gaz, apă potabilă şi canalizare, căi de acces, telefonie.
– închiriere spaţii în Sediul Administrativ la preţul de 5,25 euro/mp/lună, fără TVA.
Contact: Telefon: 0354-416.553, Fax: 0354-416.555, E-mail: office@pihd.ro

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

24 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

24 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

24 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

24 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

24 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

24 de ore ago