Categories: ActualitateFlash

S-au încheiat doar 7.516 poliţe obligatorii

Cristina Ghenea

Termenul limită pentru asigurarea locuinţelor este pe cale să expire. Cei care nu şi-au încheiat încă o poliţă de asigurare mai au la dispoziţie o săptămână. Începând cu 15 iulie, aceştia riscă să fie amendaţi.

Majoritatea, din zona urbană
Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care au în proprietate clădiri cu destinaţie de locuinţe, sunt obligate de lege să le asigure. Proprietarii au la dispoziţie două tipuri de asigurare, cea obligatorie şi cea facultativă. Asigurarea obligatorie, eliberată de 13 societăţi membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), acoperă catastrofele provocate de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren. Acestea costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul de construcţie al locuinţei. Potrivit unor statistici ale PAID-ului, până în prezent, hunedorenii şi-au încheiat 7.516 poliţe obligatorii, dintre care doar 1.108 sunt asigurări obligatorii ale locuinţelor din mediul rural.

Tot mai mulţi, pe ultima sută de metri
De asemenea, proprietarii pot opta şi pentru poliţa facultativă. Marile companii de asigurări au ales să ofere această poliţă, deoarece, în comparaţie cu asigurarea obligatorie, cea facultativă acoperă şi altfel de daune. Cele mai bune exemple sunt incendiile, exploziile provocate de scăpări de gaze, sau indundaţiile produse de spargerea unei ţevi de apă. În medie, preţul minim pe piaţă pentru o asigurare facultativă porneşte de la 130 de lei. „Asigurările obligatorii nu acoperă cele mai probabile riscuri. De aceea, am ales să oferim poliţe facultative”, a declarat Marius Barabaş, directorul sucursalei Allianz Ţiriac din Deva. Acesta a mai adăugat că, pe măsură ce ne apropiem de data limită impusă pentru asigurarea locuinţelor, tot mai mulţi deveni se grăbesc să se conformeze legii. Astfel, în primele şase luni din acest an, doar la Allianz Ţiriac au fost asigurate 2.616 de locuinţe, cu 1.527 mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

4 ore ago