Categories: Actualitate

Românii şi tichia de mărgăritar

Volodia Macovei
Toate declaraţiile belicoase trâmbiţate de oficiali români în ultimele săptămâni, cuprinzând înfierarea Rusiei în problema crizei ucrainiene, arată ca un scenariu tragi-comic. Băsescu, Ponta, ministrul de Externe, lideri politici, mai mari sau mai mici, se întrec în a da bobârnace, palme şi pumnişori Rusiei. Chiar dacă nu ne întreabă nimeni nimic, chiar dacă suntem ca frunza în vânt în această dispută de nivel global, chiar dacă multe din interesele României ne-ar îndemna să fim mai rezervaţi, într-un „pupindosism” de sclavi pe plantaţie, oficialii români fac un tărăboi hilar.
Germania, cea mai puternică ţară europeană, prin cancelarul Angela Merkel, se arată de mii de ori mai prudentă în comunicarea cu Rusia, preferând discuţii elegante cu Vladimir Putin, dar noi ne facem de minune cu discursuri ce amintesc de tehnicile de înfierare proletară de pe vremea comunismului.
Mai nou, ca în bancurile dinainte de 1989, Ministerul Apărării Naţionale român a anunţat, plin de fudulie, că are în plan, prin Romtehnica, să cumpere 18 torpile uşoare antisubmarin, punând la bătaie 16,5 milioane de euro. Întrebarea simplă, banală, este la ce ne folosesc aceste torpile uşoare antisubmarin, pentru care cheltuim o găleată de bani. Ce să facem cu ele? Să batem Rusia? Să dăm găuri prin Marea Neagră? Să ne distrăm pe lângă Insula Şerpilor? Sau să facem ce facem şi cu avioanele luate de la portughezi, respectiv să plătim o groază de oameni să dea luciu la fuzelaje în următorii 20 de ani?
Şi, dacă luăm torpilele, cu ce le lansăm? Ne răspunde tot Ministerul Apărării Naţionale, care se gândeşte să înceapă anul acesta procesul de modernizare a unei fregate şi a submarinului nostru, Delfinul, modernizare care se va termina imediat ce se gată şi criza ucrainiană şi criza siriană şi cea din Afganistan şi cea iraniană şi toate celelalte. Numai pentru acest an, pentru începerea modernizării de care vorbim, se alocă aproximativ 1,3 miliarde de lei. Să mai amintim că celebrul nostru submarin, cu care vrem să înspăimântăm Rusia, este cumpărat din Uniunea Sovietică în 1985 şi singura dotare cu armanent sunt tuburile pentru torpile? Nu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

6 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

6 ore ago