România primeşte 3,5 miliarde dolari din exploatarea aurului la Certej

  Sorina Popa

Extracţia aurului în cadrul Proiectului aurifer de la Certej, o investiţie de peste 300 milioane de dolari, se va derula pe o perioadă de 16 ani de la demararea ei.

Taxe tot mai mari
Potrivit reprezentanţilor societăţii Deva Gold, se estimează că de la Certej se vor scoate peste 50 de tone de aur. Exploatarea respectivă va aduce statului român suma de 3,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 70 la sută din totalul investiţiei proiectului aurifer de la Certej. Din datele înregistrate, din anul 1999 şi până în prezent, Deva Gold a plătit statului român pentru licenţele de exploatare a aurului de aici 1,5 milioane de dolari, în condiţiile în care nu s-a scos un gram de aur din pământ. Banii au fost viraţi vistieriei statului în fiecare lună decembrie, pentru anul viitor, astfel că nu s-a pus problema neachitării acestor taxe. Asta, în condiţiile în care taxele de exploatare, explorare şi de prospecţiune au crescut de la an la an, conform Legii minelor. Astfel, dacă în anul 1998, se percepea 500 de lei/km pătrat, taxă de exploatare, în iulie 2013, aceasta a crescut la 32.000 de lei/km pătrat. În cazul explorării, taxa a săltat de la 2 lei/km pătrat, la 1.280 de lei/km pătrat.
Pe de altă parte, în 1 octombrie, la Tribunalul Bucureşti va avea loc procesul intentat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului societăţii Deva Gold, privind anularea avizului de mediu acordat în vederea demarării exploatării aurului în perimetrul de la Certej. De precizat că la Certej, în faza de exploatare nu se vor folosi cianuri. Exploatarea de la Certej cuprinde un perimetru de 450 de hectare, unde compania urmează să proceseze 45 de milioane de tone de minereu. Investiţia de aici se ridică la peste 300 de milioane de dolari. În faza de construcţii, vor fi angajaţi 800 de oameni, pe o perioadă de doi ani. Apoi, în faza de exploatare, vor fi 550 de salariaţi, pe o perioadă de 15 ani şi încă alţi patru ani pentru închidere.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago