Categories: ActualitateFlash

Rezervaţia de Zimbri Haţeg are un nou membru

Maximilian Gânju

Un pui de zimbru, ajuns pe lume de câteva zile, este noua atracţie a rezervaţiei din Pădurea Slivuţ de lângă Haţeg. Lui „Romică”, cum a fost botezat noul membru al rezervaţiei zimbrilor, i se va alătura în curând un alt pui, o posibilă Romina, pentru că o altă femelă de zimbru este gestantă şi îngrijitorii se aşteaptă să fete în curând.

Alţi doi pui sunt „pe drum”

De câţiva ani, renumita rezervaţie de zimbrii de la Haţeg pare că renaşte din propria cenuşă, după ce femelele au fătat exact când toată lumea se aştepta mai puţin. Îngrijitorii au sperat ca măcar una din femelele zimbru să aducă pe lume un pui, după ce, din 1990 încoace, ani în şir, nu s-a mai întâmplat. Apoi, din 2007, s-a produs minunea şi de atunci, au apărut în rezervaţie mai mulţi pui. Romo a fost „eroul” care a adus în doi ani de zile trei pui rezervaţiei, câte unul pentru fiecare femelă. Însă, acesta a murit la scurt timp după ispravă, îmbolnăvindu-se brusc, iar medicii nu l-au mai putut salva. Locul lui a fost luat de ceilalţi trei urmaşi ai lui Romo, iar rezultatul este un puiuţ de zimbru născut de câteva zile, iar alţi doi sunt „pe drum”.
Puiul de zimbru s-a născut perfect sănătos, a avut în jur de 40 de kilograme şi a fost dus alături de Romina, mama lui, într-un loc ferit de cireadă. Îngrijitorii spun că exista riscul ca restul zimbrilor să încerce să-l atace. „Puiul stă cu mama lui în ţarc şi peste câteva zile, vom încerca să-l punem în ţarc alături de ceilalţi”, mai spun cei din rezervaţie. Aceştia se aşteaptă ca până la sfârşitul acestei luni sau în august, alte două femele să fete.

Istoria zimbrilor de la Haţeg

În anul 1958, în Pădurea Slivuţ, s-a creat prima rezervaţie de zimbri din România. În toamna anului 1958, aici s-a adus o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – din Polonia. Peste cinci ani, a mai fost adus încă un exemplar din Polonia, Pumila. Aceştia s-au înmulţit, astfel încât în anul 1979, în Rezervaţia de Zimbri Slivuţ – Haţeg, exista un număr de 12 exemplare. Cei născuţi în România au primit nume începând cu litera R. În timp, o parte dintre zimbri născuţi la Haţeg au luat drumul altor locuri din România, unde s-au format mai apoi rezervaţii de zimbri. Rezervaţia de Zimbri din Haţeg este în subordinea Direcţiei Silvice Hunedoara, iar acum, are şapte exemplare, doi masculi, patru femele mature şi puiul recent adus pe lume.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Boul de timis nicolae care a pierdut primaria la Hateg poate sa mearga linistit in rezervatie , si sa-si ia cu el si vacile , Lia , Tenzi , caprele sterpe din primarie , si scroafele de la Reea alea cu tzitzele mari . Sa nu-si uite si consoarta manu-psiho , sa si mute cabinetul la poarta rezervatiei . Sa-i uram sucesuri in campania electorala de deputat la colegiul nostru , la toamna. Mai castiga si el ceva experienta . Alegatorii te iubeste mult nae draga.Dam un DA pentru tine.

Recent Posts

Felicitare Florii

20 de minute ago

Felicitare Florii

22 de minute ago

Felicitare Florii

22 de minute ago

Felicitare Florii

24 de minute ago

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

25 de minute ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

25 de minute ago