Categories: Comunitate

Pneumoniile, prezente din nou

Magdalena Şerban

Conform reprezentanţilor Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, numărul pneumoniilor înregistrate de către instituţie în prima jumătate a anului este în uşoară creştere, comparativ cu anul precedent. Una dintre cauze o reprezintă şi trecerile bruşte de la cald la rece şi invers (fiind vară, aerul condiţionat e prima opţiune atunci când se intră într-o încăpere).

“În cadrul sanatoriului din Geoagiu, cazurile de pneumonii au înregistrat o uşoară creştere în această perioadă a anului, faţă de 2011. Nu este un procentaj îngrijorător, dar sperăm să nu fie un început, pentru o creştere ulterioară. În prezent, ponderea bolnavilor de TBC este de 46 la sută, iar 53 la sută reprezintă
pacienţii cu boli diverse (pneumonii, accese, supuraţii, fibroze pulmonare, astm bronşic). Din cele 53 de procente, pneumoniile reprezintă 5-7 la sută, ponderea cea mai mare având-o astmul bronşic (20 la sută)”, a menţionat Dorel Bretean (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu. La rândul său, directorul medical, dr. Eugen Bulugean, a precizat că “pneumoniile sunt generate de viroze netratate, în primul rând. Umiditatea şi vremea schimbătoare nu fac altceva, decât să dea o mână de ajutor. Dacă în cazul pneumoniilor interstiţiale, tratamentul se poate face şi acasă (ambulatoriu), acest lucru nu este valabil pentru cele cu condensare (în pneumoniile lobare este caracteristic sindromul de condensare pulmonară). Acestea necesită internare, putându-se ajunge la complicaţii îngrijorătoare. Ca un caz de pneumonie să fie tratat la timp, trebuie să fie descoperit la timp. Pentru acest lucru, este obligatoriu să se stabilească un diagnostic corect, urmat de un tratament adecvat”, a precizat medicul.
Instituţia spitalicească din Geoagiu numără 230 de paturi, iar aici, anual, peste 1.500 de bolnavi vin pentru internare, sanatoriul  deservind 23 de judeţe, la care se adaugă şi Bucureştiul.

MesagerulHunedorean