Categories: Comunitate

REPERE MEDICALE. Tratamentul ridurilor cu acidul hialuronic

Dr. Biochimist Manuela Ștef

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai uscată și mai sensibilă, își pierde elasticitatea și încep să apară ridurile. Aceste manifestări se datorează scăderii cantității de colagen, elastină și acid hialuronic la nivelul celulelor pielii și a hidratării insuficiente.

O serie de factori pot contribui la apariția ridurilor: factorii genetici, expunerea la radiații UV și factorii de mediu, precum poluarea. De asemenea, fumatul favorizează formarea ridurilor prin reduce fluxul sanguin de la nivelul pielii, iar alcoolul contribuie la deshidratarea pielii.

Acidul hialuronic este un polizaharid care se găsește din abundență în piele; acesta se leagă de moleculele de apă având un rol important în menținerea hidratării pielii, dar și în menținerea fermității și elasticității pielii. Prin administrarea tratamentelor cu acid hialuronic se suplimentează cantitatea de acid hialuronic, stimulând regenerarea colagenului și a fibrelor elastic.

Tratamentul cu acid hialuronic urmărește umplerea ridurilor și ajută la menținerea hidratării cutanate îmbunătățind aspectul pielii. Prin această metodă se pot trata ridurile nazolabiale (ridurilor din jurul gurii), ridurile marionetă (ridurile care pornesc de la colțurile gurii și ajung la marginea inferioară a mandibulei), ridurile de pe frunte și pe cele dintre sprâncene.

Cele mai frecvente complicații și reacții adverse ale tratamentului cu acid hialuronic sunt roșeața (eritemul), umflătura (edemul) sau mici echimoze (vânătăi), acestea având o intensitate redusă sau moderată și dispar în cel mult o săptămână. Alte complicații care pot apărea sunt: migrarea acidului hialuronic, asimetria, edemul din zona cearcănelor, reacțiile alergice și infecțioase. Cea mai gravă reacție adversă este necroza țesuturilor (blocarea circulației sangvine), complicație care poate lăsa semne permanente și poate compromite funcționalitatea țesuturilor.

Contraindicațiile tratamentului cu acid hialuronic sunt sarcina și alăptarea, bolile autoimune, infecțiile locale, tulburările de coagulare.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

13 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

13 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

13 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

13 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

14 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

14 ore ago